Finans

Nationalbankdirektør: Mangel på ligestilling er stort problem

I mange år var Lars Rohde af den overbevisning, at det gik godt med ligestillingen i Danmark, men i den seneste tid er Nationalbankens direktør blevet mere pessimistisk.

Nationalbankdirektør Lars Rohde ved årsmødet i bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, i Skuespilhuset i København. Foto: Jens Dresling

Danmark er helt åbenlyst ikke lykkedes med ligestillingen i hverken den offentlige eller private sektor og slet ikke, når man kigger på andelen af kvinder i ledelse. Det siger han i et interview med Berlingske Business.

Han taler blandt andet for, at en større andel af mænd skal tage en større andel barsel, og at kvindekvoter i for eksempel bestyrelser kan blive nødvendigt.

- Min personlige holdning er, at hvis man ikke laver tvungen barsel til mænd, og på den måde gør det attraktivt for mænd at tage barsel, så kan vi lige så godt glemme den her ligestillingsdebat. For det er ret afgørende, siger Lars Rohde til avisen.

Han mener, at det er fornuftigt, at Danmark og resten af EU-landene skal indføre to måneders øremærket barsel til mænd inden 2022. Men han ser gerne, at Danmark går endnu længere, selv om det er "radikalt".

Han er dog ikke afklaret med, om han mener, at tiden nu er kommet til kvindekvoter.

- Jeg vil i hvert fald gerne genoverveje det. Jeg synes, at kvindekvoter er en falliterklæring, men det kan jo blive nødvendigt, siger han.

Han mener, at det er "tankevækkende", at der er store virksomheder i Danmark, som har direktioner og bestyrelser, der "stort set er klinisk renset for kvinder."

De virksomheder burde gøre sig mere umage.

- Vi har først reel ligestilling, når der også er plads til dårlige kvindelige topchefer, siger nationalbankdirektøren.

BRANCHENYT
Læs også