Finans
BREAKING

Jyske Bank opjusterer med 400 mio. kr. - aktien stiger

Den jyske storbank er kommet bedre end ventet igennem 2019, men vil ikke på nuværende tidspunkt fortælle hvorfor.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank. Foto: Linda Johansen

Jyske Bank er kommet så godt igennem de sidste tre måneder af året, at banken kommer til at tjene flere penge i 2019 end ventet. Banken med hovedsæde i Silkeborg har på baggrund af udviklingen opjusteret forventningen til årets resultat efter skat med ca. 400 mio. kr. Det oplyser Jyske Bank i en meddelelse til fondsbørsen.

Tidligere ventede banken et resultat efter skat på ca. 2 mia. kr., men det er altså nu opjusteret til ca. 2,4 mia. kr. I den kortfattede meddelelse oplyser banken, at den opnåede et resultat før skat på 1,2 mia. kr. i 4. kvartal.

Opjusteringen har katapulteret Jyske Bank-aktien ind på en klar førsteplads på listen over dagens udvikling for danske aktier. Efter fem minutters handel er aktien steget med ca. 3 pct.

Dagens melding fra Jyske Bank står i skærende kontrast til det kvartalsregnskab, som banken offentliggjorde i slutningen af oktober. Det viste tilbagegang.

Banken kom ud af 3. kvartal med et overskud efter skat på 365 mio. kr., hvilket var et fald i forhold til samme kvartal sidste år, hvor resultat lød på 578 mio. kr. Faldet var samtidig større, end analytikerne havde forventet. Og det var ikke den eneste negative overraskelse i dette regnskab.

Jyske Bank kom i forbindelse med regnskabet med en såkaldt nedpræcisering. Indtil offentliggørelsen af regnskabet havde banken ventet et resultat efter skat i intervallet 2 - 3,3 mia. kr. for 2019, men med regnskabet blev det ændret til ca. 2 mia. kr.

»Jyske Banks netto renteindtægter har været under pres i de senere år. Det skyldes primært det negative rentemiljø, som giver store udgifter forbundet med en indlånsbase på nu 130 mia. kr., hvoraf ca. halvdelen indtil 1. december 2019 har været friholdt fra negative renter,« lød det i forbindelse med regnskabet for 3. kvartal fra bankens ordførende direktør Anders Dam.

Jyske Banks regnskab for 2019 bliver offentliggjort den 25. februar. Før da vil banken ikke komme nærmere ind på baggrunden for dagens opjustering, oplyser økonomidirektør Birger Krøgh Nielsen.

»Jeg kan desværre ikke sige yderligere på nuværende tidspunkt. Hvis jeg kunne det, havde jeg foldet historien ud nu, men det gør vi først, når årsregnskabet kommer,« siger han.

Han medgiver dog, at 2019 har været et år med store udsving. I årets første tre kvartaler faldt resultatet kvartal for kvartal. Med opjusteringen lander årets 4. kvartal på 1.200 mio. kr. før skat og dermed et niveau, som er næsten tre gange højere end 3. kvartal. I det kvartal endte resultatet før skat på 449 mio. kr.

»Jeg er helt enig. 2019 har slået nogle sving med halen. Derfor er vi forpligtet til at meddele markedet, at det er gået bedre, end vi oprindeligt havde regnet med,« siger Birger Krøgh Nielsen.

Ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet giver opjusteringen håb om, at bankens indtjening har bundet, og at det nu går fremad, selv om bankernes forretningsmodel er under pres.

»Jyske Bank har som andre banker været og er fortsat presset af de lave renter, den flade rentestruktur, vigende forretningsomfang og stigende udgifter til bekæmpelse af hvidvask,« skriver han i en kommentar til opjusteringen.

BRANCHENYT
Læs også