Finans

Kampvalg i magtfuldt ejerselskab: Halvdelen af bestyrelsen kan ryge ud af Tryghedsgruppen

Der er valg til den øverste myndighed i Tryghedsgruppen, der er hovedaktionær i landets største forsikringsselskab.

Fire af otte medlemmer er på valg - næstformand Magnus Skovrind Pedersen (nr. 2 fra venstre), formand Ida Sofie Jensen (nr. 4 fra venstre), Henrik Horup (nr. 4 fra højre) og Karen Bladt (yderst til højre). Udover bestyrelsen er økonomidirektør Ulrik Andersson og adm. direktør Rie Odsbjerg Werner med på fotoet. Foto: Tryghedsgruppen

En stor del af Tryghedsgruppens bestyrelse, herunder formand og næstformand, risikerer at blive udskiftet, når valget til selskabets repræsentantskab skydes i gang mandag.

Det sker, efter at der ellers endelig er faldet ro over Tryghedsgruppen efter mange års magtkamp om selskabets milliardstore formue.

Tryghedsgruppen er hovedaktionær i landets største forsikringsselskab Tryg, og repræsentantskabet er den øverste myndighed i organisationen. Fire af bestyrelsens otte medlemmer - herunder formand og den ene næstformand - er på valg i hovedstaden, hvor der nu afholdes valg.

Valget
  • Ved valget i Region Hovedstaden skal der vælges 21 medlemmer til Tryghedsgruppens repræsentantskab.
  • 70 kandidater kæmper om pladserne. Det er ny rekord.

»Det er et problem, at der kan ske så store udskiftninger på en gang, men det er vilkårene, for vi har demokratiske valg. Men hvis man kan lide den linje, der er lagt, bør man tænke på kontinuiteten,« siger Ida Sofie Jensen, der er formand i Tryghedsgruppen.

Det er ikke en selvfølge, at der er ro i Trygs bagland.

Tryghedsgruppen var i årevis præget af åben strid og beskyldninger om magtfuldkommenhed. De senere år har bestyrelsen arbejdet på en demokratisk fornyelse af organisationen med udarbejdelsen af en ny strategi - herunder en ny medlemsstrategi.

Næstformand Magnus Skovrind Pedersen peger på, at det naturligvis er medlemmerne, der bestemmer retningen, men hejser alligevel et advarselsflag.

»Det betyder selvfølgelig noget for den nye strategi, der netop er blevet udarbejdet, om vi får et mandat til at fortsætte vores arbejde,« siger han.

Det er en dårlig proces, der giver uro. Vi burde have en model, hvor bestyrelsen sidder uændret i to år.

Henrik Horup, bestyrelsesmedlem

Bestyrelsesmedlem Henrik Horup er valgt i Region Syddanmark, men en privat flytning betyder, at han nu er på valg i Region Hovedstaden. Han mener også, det er et problem, at halvdelen af bestyrelsen kan blive skiftet ud på en gang.

»Det er en dårlig proces, der giver uro. Vi burde have en model, hvor bestyrelsen sidder uændret i to år,« siger han, og peger på, at problemet med kontinuitet ikke bliver mindre af, at Tryghedsgruppens direktion blev udskiftet sidste år og derfor også er ny.

Henrik Vad har været medlem af repræsentantskabet siden 2010 og har taget et opgør med de gamle magtstrukturer i Tryghedsgruppen. Han har kæmpet for mere åbenhed og medlemsdemokrati.

»Situationen er blevet væsentlig bedre, men det skal man ikke takke den gamle bestyrelse for. Den har ikke taget initiativ til forbedringerne, men er blevet tvunget til det,« siger han.

Han henviser til, at det er blevet nemmere at gøre sin indflydelse gældende til repræsentantskabsvalgene, og at der er indført en bonusmodel, som betyder, at en del af overskuddene fra Tryg kanaliseres tilbage til kunderne i form af bonusudbetalinger.

BRANCHENYT
Læs også