Finans

Mere end hver tiende bankansatte er i kamp mod hvidvask

I 2018 blev der indberettet 26.403 mistænkelige transaktioner til Hvidvasksekretariatet. Året før var tallet 18.463 - og i 2009 lå det på 753. Foto: Lærke Posselt Foto: Lærke Posselt.

Antallet af ansatte i banker, der beskæftiger sig med kampen mod og forebyggelse af hvidvask, steg med over en tredjedel sidste år i forhold til året før.

Samlet var der 4268 ansatte på fuldtid af de i alt 42.200 ansatte i pengeinstitutterne herhjemme.

Det viser tal fra Finansforbundet.

Niels Hansen, risikospecialist i Nordeas afdeling for bekæmpelse af finansiel kriminalitet (Group Financial Crime Prevention) i Danmark, tror ikke, at folk er blevet mere kriminelle end tidligere. Men man er i banken blevet bedre til at identificere mistænkelige transaktioner:

- Det hænger sammen med, at vi er blevet markant flere, der arbejder med at bekæmpe finansiel kriminalitet, og at overvågningssystemerne er blevet bedre. Men vi medarbejdere er også blevet dygtigere og klogere. Vores kompetencer er blevet skærpet, siger han til Finansforbundets Magasin Finans.

Hver dag foretages der flere millioner transaktioner til en værdi af cirka 41,1 mia. kr. i Danmark.

Omkring de 1,2 mia. kr. kroner stammer fra det, der kaldes straksclearingen. Det er en transaktion, der sker inden for få sekunder uden involvering af en rådgiver i et pengeinstitut.

I 2018 blev der indberettet 26.403 mistænkelige transaktioner til Hvidvasksekretariatet. Året før var tallet 18.463 - og i 2009 lå det på 753.

BRANCHENYT
Læs også