Finans

Wells Fargo-chef udelukkes på livstid efter sag om falske konti

Udover at skulle holde sig fra finanssektoren, skal han også betale et stort millionbeløb tilbage.

Den tidlgere topchef for Wells Fargo, John Stumpf, er blevet udelukket af den finansielle sektor på livstid efter skandalen om millioner af falske konti. Foto: Susan Walsh/AP

Den tidligere chef for den amerikanske storbank Wells Fargo, John Stumpf, er blevet udelukket fra »på nogen måde at have noget med den finansielle sektor at gøre« resten af livet.

Desuden har John Stumpf måttet indgå et forlig om at betale en erstatning på 118 mio. kr. i forbindelse med en sag om falske konti i Wells Fargo. Det skriver flere internationale medier, heriblandt BBC.

Udelukkelsen af den finansielle sektor for resten af livet er en strengere straf end den, der ramte nogen andre i sektoren selv efter finanskrisen i 2008.

Sagen drejer sig om, at Wells Fargo under John Stumpfs ledelse oprettede millioner af falske bankkonti for at kunne leve op de salgsmål, banken havde lovet. Kunderne betalte altså gebyrer for konti, de ikke anede eksisterede.

De mange konti blev oprettet over en periode på otte år.

Det er en af kontrolmyndighederne med det amerikanske banksystem - The Office of Comptroller of the Currency - der har udstedt forbuddet mod, at John Stumpf nogensinde beskæftiger sig med den finansielle sektor fremadrettet.

John Stumpf forlod banken i 2016, efter at skandalen blev afsløret. Han har tidligere acceptet at afgive bonusser og aktier for i alt 244 mio. kr.

Den nuværende chef for Wells Fargo har i en mail til sine medarbejderne beklaget skandalerne.

»Dengang vi opstillede salgsmålene, havde banken hverken de relevante personer, struktur, processer, kontroller eller kultur for at forhindre upassende opførsel. Det kan ikke undskyldes, og vores kunder og jer medarbejdere kunne med rette forvente mere af lederskabet i banken,« lyder det fra koncernchef Charlie Scharf i mailen.

Wells Fargo har i det hele taget haft store problemer med lovgivningen. I 2018 fik banken en rekordstor bøde på 1 mia. dollars efter brud på regler for lån til huskøb og bilforsikringer.

Wells Fargo indgik forlig i begge sager uden at ville indrømme, at banken havde handlet forkert.

BRANCHENYT
Læs også