Finans

Omdiskuteret ATP-bonusprogram blev 102 mio. kr. mere værd i 2019

I 2019 steg værdien af ATP-ansattes incitamentsprogram med 52 pct. Baggrunden var et afkast på 17 pct.

En gruppe ansatte i ATPs kapitalfond fik en trecifret - urealiseret - milliongevinst i 2019. Foto: ATP.

Det omdiskuterede bonusprogram til 33 medarbejdere i ATP’s kapitalfond ATP-PEP blev i 2019 102 mio. kr. værd.

Værdien af det samlede incitamentsprogram er nemlig steget fra 195 mio. kr. til 297 mio. kr. i løbet af 2019. Det oplyser ATP.

ATPs kapitalfond har gennem en årrække investeret i en stribe andre kapitalfonde og er en såkaldt fund-of-funds. Det er i denne del af ATP, at 33 medarbejdere har fået bonusprogrammet.

Kapitalfonden har fire aktive fonde og seks fonde i alt, og afkastet var i 2019 hele 3,3 mia. kr. Således steg fondenes værdi fra 26,8 mia. kr. til 30,1 mia. kr.

Det svarer til et afkast på 17 pct. af den investerede kapital.

ATP leverede i samme periode et historisk godt resultat med et samlet investeringsafkast på 40,7 mia. kr.

Det er denne udvikling, der betyder, at bonusprogrammet til bl.a. ATP-PEP-partnerne er blevet meget mere værd. De 33 ansatte, som er en del af incitamentsprogrammet, har ifølge ATP siden 2002 delt 30 mio. kr. Det er den del af bonusprogrammet, der er blevet udbetalt. Otte personer har fået 80 pct. af de udbetalte midler.

Berlingske har i en række artikler beskrevet, hvordan de fem partnere i ATP-PEP på papiret er blevet multimillionærer på grund af incitamentsprogrammet.

ATP-topchef Bo Foged understreger, at han mener, at ATP’s pensionsopsparere har fået den bedst mulige deal med kapitalfondskonstruktionen.

»Uanset hvordan du vender og drejer det, så er det rigtigt, rigtigt mange penge, og jeg kan godt forstå, at almindelige danskere studser over det. Men det skal ses i lyset af de afkast, som er skabt i porteføljen. Teamet har nu genereret et akkumuleret afkast på over 30 mia. kr.,« siger han til Finans.

Partnerne i ATP-PEP har da også leveret på afkastsiden i perioden, hvor de siden 2003 ifølge Berlingske har skabt et afkast på 12,5 pct. om året. Til sammenligning er det toneangivende globale aktieindeks MSCI i perioden steget med 7,2 pct. Dermed har fonden altså skabt et afkast, der ligger omkring 50 pct. højere end aktiemarkedet.

Partnere i ATP-PEP er samtidig fem gange siden 2013 blevet kåret til verdens bedste til at investere i kapitalfonde. De har investeret egne penge i incitamentsprogrammet.

Læs også