Finans

293 år gammel bank skifter navn

Royal Bank of Scotland, der måtte reddes under finanskrisen, er klar med en ny strategi.

Den britiske stat ejer fortsat 62 pct. af Royal Bank of Scotland. Foto: Alastair Grant Foto: Alastair Grant/AP

Den næsten 300 år gamle Royal Bank of Scotland var i en periode før finanskrisen verdens største bank. Så kollapsede banken og måtte reddes af skatteyderne i den største regeringsundsættelse af en bank nogensinde.

Nu skifter banken navn. Det skriver Financial Times.

Som en del af en ny strategi skal Royal Bank of Scotland fremover hedde Natwest. Det er samtidig navnet på den erhvervsbank, som Royal Bank of Scotland overtog i 2000.

En del af navneskiftet handler ifølge Financial Times også om, at Royal Bank of Scotland vil lægge afstand til de skandaler, som banken blev hvirvlet ind i under finanskrisen.

I 2008 blev Royal Bank of Scotland reddet af den britiske stat i en manøvre, der kostede skatteyderne 400 mia. kr. Verdens største bankredning.

Tre år senere konkluderede en 450-sider lang rapport, at bankens undergang skyldtes »adskillige dårlige beslutninger« truffet af bankens daværende ledelse under Sir Fred Goodwin og hans 16 mand store bestyrelse.

Royal Bank of Scotland blev efter finanskrisen bl.a. sagsøgt for at have solgt dårlige obligationer på et misvisende grundlag. De enormt risikable og tæt på værdiløse produkter, som blev solgt til kunderne, var en af hovedårsagerne til, at banken kollapsede og måtte reddes.

Den britiske stat ejer fortsat 62 pct. af Royal Bank of Scotland, som i flere år efter finanskrisen tabte store milliardbeløb. Bl.a. på grund af udgifter til bøder og forlig, restruktureringer og lukninger af filialer og afdelinger.

I 2019 havde Royal Bank of Scotland imidlertid et overskud på 28 mia. kr. Banken beholder sit nuværende navn på det skotske marked, men skal altså på koncernniveau fremover være kendt som Natwest Group.

BRANCHENYT
Læs også