Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Norsk oliefond med i milliardsøgsmål mod Thomas Borgen

Verdens største pengetank er blandt de 155 investorer, der gennem konsulenthuset Deminor, har sagsøgt den tidligere topchef i Danske Bank.

Hvidvask i Danske Bank
Sagen om hvidvask i Danske Bank fik adm. direktør Thomas F. Borgen til at forlade posten. Foto: Martin Lehmann.

Den norske oliefond - verdens største pengetank - er med i milliardsøgsmål mod den tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen.

Det bekræfter Norges Bank Investment Management, som forvalter Oliefondens penge, over for flere norske medier herunder Dagens Næringsliv.

Det er konsulenthuset Deminor, der på vegne af 155 institutionelle investorer har sagsøgt Thomas Borgen, der selv er nordmand, for 2,7 mia. kr.

»Vi bekræfter, at Norges Bank, sammen med en gruppe andre institutionelle investorer den 20. februar anlagde søgsmål mod Danske Banks tidligere adm. direktør på baggrund af sagen om hvidvask i bankens filial i Estland,« skriver Norges Bank Investment Management i en email t til E24.

»Danske Bank samt deres revisorer og enkelte tidligere medlemmer af ledelsesgruppen, blev formelt varslet om søgsmålet samme dag,« lyder det videre.

Hvidvasksagen i Danske Bank
 • Danske Bank købte Sampo Bank i 2007 og fik dermed en filial i Estland.
 • Fra 2007 og indtil den blev lukket i 2015 strømmede for 1.500 mia. kr. mistænkelige transaktioner igennem filialen fra et særligt risikabelt kundesegment kaldet non resident-kunder (ikke-estiske kunder).
 • Mindst halvdelen af det beløb menes at være penge, der er blevet hvidvasket.
 • Myndigheder i Danmark, Estland, USA og Frankrig efterforsker sagen strafferetligt.
 • Derudover er flere civile søgsmål på vej mod Danske Bank.
 • Sagen har kostet en stribe nøglepersoner i Danske Bank jobbet, herunder den tidligere adm. direktør Thomas F. Borgen.
 • Danske Bank har politianmeldt otte tidligere ansatte i Estland til politiet og indberettet 42 tidligere ansatte og agenter til den estiske hvidvaskmyndighed.
 • Danske Bank har besluttet at lukke ned for alle bankaktiviteter i Baltikum.
 • De 155 investorer mener at have 2,7 mia. kr. til gode, fordi bankens aktiekurs er halveret på grund af skandalen om hvidvask i Danske Banks estiske filial, og fordi markedet ikke i tilstrækkelig grad blev informeret om hvidvasksagen.

  Sagen om hvidvask i Danske Bank kulminerede i september 2018. Både topchef Thomas F. Borgen og formand Ole Andersen måtte gå, og Bagmandspolitiet har sigtet både Danske Bank og ni tidligere chefer for overtrædelser af hvidvaskloven.

  Også myndighederne i Estland, Frankrig og USA efterforsker sagen..

  Den norske oliefond bliver kaldt verdens største pengetank.

  Fondens i forvejen bugnende pengekasse vokede med 1794 mia. norske kr. i løbet af 2019 og rundede i oktober 10.000 mia. kr.

  BRANCHENYT
  Læs også