Finans

Malet i rødt: Danske aktier falder kraftigt

Coronavirussens hærgen rammer det danske C25-indeks, der mandag morgen falder med 3 pct.

Foto: Finn Frandsen

De største danske aktier falder kraftigt mandag morgen. Det ledende C25-indeks er nede med 3 pct. og styrer således mod sin næstværste dag nogensinde.

Årsagen til aktiefaldet er den dødelige coronavirus, som har bredt sig til nye lande og kostet endnu flere menneskeliv. Det har mandag ført til aktiefald på børser over hele verden.

Hen over weekenden har coronavirussen spredt sig til Italien og Sydkorea. Flere italienske byer og regioner er blevet isoleret i et forsøg på at inddæmme smittefaren. I Sydkorea er myndighederne også gået i alarmberedskab.

Samtlige aktier i C25-indekset er i minus. Værst er det gået ud over FLSmidth og Mærsk-aktierne, som falder med over 5 pct.

Også de tyske aktier falder med over 2 pct. Dagen begyndte med store aktiefald i Asien, og USA ventes at følge trop, når børserne derovre åbner.

Hvis aktiefaldet i Danmark fortsætter dagen ud, er der tale om den største nedtur for C25-indekset i halvandet år.

»Fokus i Europa vil i løbet af de kommende dage være på om det lykkes italienerne at undgå yderligere spredning fra de 12 mindre byer der lige nu er lukket ned. De økonomiske effekter i Italien vil indtil videre være begrænset, men bliver regionerne ramt bredere set (Lombardiet og Veneto), vil der være tale om betydelige økonomiske effekter,« skriver Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, i en kommentar.

På trods af aktiefaldene anbefaler han investorer at holde fast.

»Trods den høje prisfastsættelse af aktier forventer vi, at markederne fortsat vil ignorere det midlertidige tilbageslag i væksten i de kommende måneder. I jagten på merafkast er der stadig kun få alternativer til aktier, og vi fastholder derfor vores overvægt,« skriver Andreas Østerheden.

BRANCHENYT
Læs også