Finans

Hurtigste korrektion siden 1933: Aktienedturen fortsætter verden over

Værdierne på verdens børser fordufter i høj fart.

Fredag morgen er der store kursfald rundt om i Asien. Foto: Ahn Young-joon/AP

Børsfaldet fortsætter fredag morgen med fuld styrke i Asien efter en historisk nedtur på de amerikanske aktiemarkeder.

Ikke siden den store depression i 1933 har det amerikanske aktiemarked ramt en officiel korrektion så hurtigt. De seneste seks dage er det ledende S&P 500-indeks faldet med over 10 pct.

Og det er ikke kun i USA, at investorerne dumper deres aktier. Fredag morgen er der store kursfald rundt om i Asien. Det japanske Nikkei-indeks falder med over 4 pct. I Kina ses der fald på mellem 2 og 3 pct., og billedet er det samme i Sydkorea, Singapore og Australien.

Årsagen til de store kursfald er ganske enkelt coronavirussen, som fortsat spreder sig. Og som - frygter investorerne - vil sætte sig i verdensøkonomien og på virksomhedernes indtjening.

Faldet på de amerikanske børser i denne uge er det værste siden finanskrisen i 2008.

»Bunden kan blive nået i dag eller om en uge. Når det gælder spredningen af virusset, ved selv ikke eksperterne noget. Hvordan kan finansfolk så?« siger markedsanalytiker Seiici Suzuki ved Tokai Tokyo Research Institute.

I USA blev torsdagen den sjette handelsdag i streg med røde tal over hele linjen. S&P 500 faldt 3,8 pct., Dow Jones Industrial faldt 4 pct., mens Nasdaq Composite tog et dyk på 3,8 pct.

Også de europæiske børser vendte igen snuden nedad. Både i Tyskland, Frankrig og Storbritannien faldt de toneangivende indeks med over 3 pct. Det ledende danske C25-indeks havde sin femteværste dag nogensinde med et fald på 2,8 pct.

»Investorerne frygter, at denne epidemi skal blive en global pandemi,« siger værdipapirstrateg Chetan Seth hos Nomura til CNBC.

Der er bekræftet smittetilfælde med coronavirus i 50 lande. Særligt i Sydkorea går det lige nu rigtig stærkt, og også Danmark har fået sin første corona-patient - en redaktør på TV2 News.

Aktierne er ikke det eneste, der reagerer kraftigt på coronavirussen. Olieprisen er på en uge faldet med næsten 12 pct. - det største fald i over fire år.

Læs også