Serier

Coronavirus skubber Europas skrantende banker ud i endnu mere elendighed

De europæiske banker har længe været det svage led i det globale finansielle system. Udbruddet af coronavirus har gjort det endnu værre og fået investorerne til at flygte.

Corona rammer verden

Spredningen af coronavirus har fået investorerne til at flygte fra de europæiske banker. Bankaktierne har fået de hårdeste slag i de seneste ugers aktienedtur.

I det ledende europæiske Stoxx 600-indeks er bankaktierne faldet med 18 pct. i de seneste to uger, mens det generelle indeks er faldet med 11 pct. i samme periode. År-til-dato ligger bankaktierne nede med minus 16 pct., mens det brede indeks er faldet 8 pct.

»Alle aktier bliver selvfølgelig ramt lige nu, men bankerne bliver påvirket mere negativt, fordi de bliver hårdere ramt af likviditetsproblemerne i virksomhederne,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

I Europa er vi langt mere afhængige af bankerne som finansieringskilde end f.eks. i USA, så når virksomhederne bliver ramt på pengepungen, går det hårdt ud over bankerne. Det gør de europæiske banker ekstra sårbare i situationer som virusudbruddet.

Man må sige, at bankaktier er en ret uattraktiv investering.

Jack Mortensen, chefstrateg i Carnegie

Således er aktiekursen på Unicredit, der har hovedsæde i Milano, faldet med 20 pct. den seneste måned. Den pressede tyske bank Deutsche Bank er faldet med 12 pct., mens Frankrigs BNP Paribas og Société Générale er faldet med henholdsvis 15 pct. og 21 pct.

Danmark går heller ikke ram forbi. Sydbank er faldet med 17 pct., Jyske Bank med 15 pct. og Danske Bank med 7 pct.

»Reaktionen oven på sygdomsudbruddet har været, at investorerne sænker vækstforventningerne, aktierne dykker, renterne falder, og det er ikke godt for bankerne. De har været udfordret i lang tid, så det her gør det blot værre. Man må sige, at bankaktier er en ret uattraktiv investering,« siger Jack Mortensen, chefstrateg i Carnegie.

Hvis vi får en recession på ryggen af det her, så vil det være ekstra slemt for bankerne. Så bliver vi ramt endnu hårdere.

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA

Renten i Europa har været negativ i flere år, og det har presset bankerne, der tjener penge på rentemarginalen. Mange banker har i det seneste år været gennem store besparelser for at holde bundlinjen oven vande.

Dertil kommer, at væksten i Europa har hængt i bremsen i lang tid, og meget tyder på, at Europa bliver hårdt ramt på økonomien af den nedlukning, der er fulgt i kølvandet på coronavirussen.

Blandt andet har investeringsbanken Goldman Sachs nedskrevet forventningerne til væksten i euroområdet til 0 pct. i 1. kvartal og -0,3 pct. i 2. kvartal.

»Hvis vi får en recession på ryggen af det her, så vil det være ekstra slemt for bankerne,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun peger samtidig på, at de svageste banker under gældskrisen stadig er det svageste led. Godt nok er bankerne blevet bedre polstret, men de er stadig meget følsomme, og det skaber usikkerhed hos investorerne.

»Vi har formentlig ikke set bunden endnu, og skulle vi komme i det værst tænkelige scenarie, at vi ender i en recession, så kan det være, at man bliver presset ud i at få fjernet nogle af de svageste banker. Men det er selvfølgelig langt ude i scenariet,« lyder det fra Tine Choi Danielsen.

De dårligst kapitaliserede banker i Europa

Bank Land Tier 1 kapitalgrad
Barclays Storbritannien 6,37 pct.
Banco BPM Italien 6,67 pct.
LLoyds Storbritannien 6,80 pct.
Norddeutsche Landesbank Tyskland 7,07 pct.
UBI Banca Italien 7,46 pct.
Banco de Sabadell Spanien 7,58 pct.
Société Générale Frankrig 7,61 pct.

Tier 1 kapitalgrad er et værktøj til at måle, hvor godt en bank kan modstå en ny finansiel krise. Stresstestene blev indført i 2014 og kræver en minimumsgrad på 4,5 pct., så jo højere jo mere modstandsdygtig er banken. Kilde: Statista

Hos Carnegie holder man sig helt fra europæiske bankaktier, og Goldman Sachs har også nedjusteret sine anbefalinger på finansaktier til ’Undervægt’.

Fundingomkostningerne hos de større europæiske banker, der viser, hvor risikable investorer anser dem for at være, er også steget kraftigt den seneste uge.

»Noget af det markedet priser ind nu, er frygten for recession. Hvis der er udsigt til lang tid med lav vækst, og måske endda lavere på grund af coronavirus, så er det mere negativt for bankerne,« siger Jack Mortensen.

Læs også
Top job