Finans

Oliepriskrig og coronavirus forårsager massive aktiefald

Investorerne i Asien flygter fra aktier i et hav af rødt. Også i USA er der udsigt til børsfald.

I Japan og Australien falder aktieindeksene med omkring seks procent, mens Sydkorea og Singapore oplever fald på omkring tre procent. Foto: Ahn Young-joon/AP

Uroen på de finansielle markeder fortsætter med fuld styrke. Frygten for den dødelige coronavirus kombineret med et kollaps i oliepriserne har mandag fået investorerne i Asien til at holde brandudsalg.

Fra Sydney til Tokyo er aktiemarkederne et hav af rødt. I Japan og Australien falder aktieindeksene med omkring 6 pct., mens Sydkorea og Singapore oplever fald på omkring 3 pct.

»Investorer vil væk. I stor stil. Himlen falder. Kom væk, mens du kan,« skriver Chris Rupkey, cheføkonom i MUFG Union Bank, i en opdatering søndag aften.

Coronavirussen har på to måneder kostet 3.100 dødsfald og smittet over 100.000 mennesker. Investorerne frygter, at virusset vil føre til en reel pandemi, som sender verdensøkonomien i dørken.

Samtidig er aktiemarkederne blevet overrasket af et kollaps i forhandlingerne mellem verdens største olienationer. I sidste uge mødtes Opec-landene og Rusland til topmøde, og forventningen var, at de ville blive enige om at skære dybt i olieproduktionen, fordi efterspørgslen er faldet markant.

Sådan gik det ikke.

Rusland var ikke med på idéen, og derfor faldt en aftale til jorden. Det har fået de globale oliepriser til at falde med over 20 pct. - og prisfaldet kan blive endnu større, spår analytikere.

»Ikke siden 1930'erne har kombinationen af pris og pessimisme været som nu. Priskollapset er kun lige begyndt,« siger Bob McNally, analytiker hos Rapidan Energy Group, til Financial Times.

Storbanken Goldman Sachs udelukker ikke, at olieprisen over de næste uger kan falde til 20 dollars pr. tønde. Lige nu koster en tønde brentolie cirka 32 dollars - det laveste siden februar 2016.

I Europa og USA er der mandag også udsigt til faldende kurser. Ifølge CNN står det brede amerikanske S&P 500-indeks til at falde 4,9 pct. fra åbningen.

Den helt store joker er fortsat coronavirusset, som udvikler sig med hastige og uforudsigelige skridt.

»Det ser vi med de vilde udsving, som slår igennem på markederne,« siger cheføkonom Sarah Hunter fra BIS Oxford Economics ifølge AFP.

BRANCHENYT
Læs også