Serier

Uroen breder sig til obligationer: »Det er på kanten af, hvad vi kan klare«

Investorerne flygter ud af virksomhedsobligationer, og det kan udløse en uheldig negativ spiral, advarer analytikere.

Corona rammer verden
Kaos på de finansielle markeder går hårdt ud over obligationsmarkedet, der lige nu oplever usædvanlige udsving i renterne, og flere obligationer kan slet ikke handles. Foto: Jeenah Moon/Getty Images/AFP

Panikken breder sig på de finansielle markeder i disse dage, og det får investorerne til at sælge ud af alt, der har en risiko. Det skaber ekstra stress på obligationerne.

»De signaler, vi ser på kredit, er så voldsomme, at det kan udløse en negativ spiral, der minder om finanskrisen,« siger Morten Kongshaug, partner i Copenhagen Allocation Partners.

Han henviser til, at renterne lige nu laver flikflak, og handlen er gået i stå på flere områder af obligationsmarkedet. Det skaber problemer for de investorer, der forsøger at sælge. Bl.a. er renten på de mest risikable obligationer, high yield, steget fra 5 pct. til 7,25 pct.

»Det er lige på kanten af, hvad vi kan klare,« mener han.

Virksomheder kan få store problemer med at låne, hvis investorerne ikke vil give dem nogle penge eller have en for høj pris for det.

Alle skal lige nu sælge ud af alt, der har en risiko, men problemet er, at man ikke kan komme af med de svageste papirer.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Det store udsalg af aktier de seneste uger har dermed spredt sig til virksomhedsobligationerne. Og kreditspændet, som er den merpræmie, man får for at investere i mere risikable papirer, er steget kraftigt.

»Alle skal lige nu sælge ud af alt, der har en risiko, men problemet er, at man ikke kan komme af med de svageste papirer, og så er man nødt til at sælge de gode, for de er de eneste, der har noget likviditet. Og det er ret uheldigt,« forklarer Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Investorerne risikerer at komme til at sidde tilbage med obligationer i de dårligste virksomheder.

Samtidig er likviditeten røget ud af markedet, og selvom det primært er flyselskaber, transportsektoren og hotel- og restaurationbranchen, der er hårdest ramt af coronakrisen, så rammer det hele markedet.

»Vi har jagtet afkast i årevis, og derfor har mange private investorer også købt op i virksomhedsobligationer via ETF'er, og så smider de det hele nu,« siger Morten Kongshaug.

Begge analytikere peger på, at centralbankerne er nødt til at hjælpe markedet ved at lave støtteopkøb af obligationer og sikre likviditet i markedet.

»Men det kan godt være, at vi skal se nogle virksomheder gå ned først. Ligesom vi så under finanskrisen. Men hvis ikke de (centralbankerne, red.) leverer noget, så ender det i en kreditspiral, som kan blive meget værre,« siger Morten Kongshaug.

Læs også
Top job