Finans

Trods krisen: Danske banker holder fast i milliardudlodninger til aktionærerne

Amerikanske storbanker stopper aktietilbagekøb på grund af coronakrisen. De danske fortsætter med at forkæle deres aktionærer.

På Danske Banks kommende generalforsamling vil bestyrelsesformand Karsten Dybvad ifølge banken holde fast i de milliardstore udlodninger til aktionærerne. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Mens store amerikanske banker i lyset af den eskalerende coronakrise har besluttet at holde igen med at sende kapital ud af bankerne ved at opkøbe egne aktier, fortsætter de systemisk vigtige danske banker med at sende en del af deres kapital over i aktionærernes lommer i form af udbytter og aktietilbagekøb.

Det viser en rundringning til de største danske banker.

»Der er ikke nogen ændringer i forhold til det, banken allerede har meldt ud i forbindelse med indkaldelsen til generalforsamlingen,« siger Jacob Aarup-Andersen, midlertidig økonomidirektør i Danske Bank, der vil udlodde 7,3 mia. kr. til aktionærerne i form af udbytte.

Det er i tråd med bankens politik om at udbetale 40-60 pct. af årets overskud.

Vi har ikke planer om at ændre beslutningen.

Jørn Adam Møller, bankdirektør i Sydbank.

Sydbank har for i år indstillet, at der udbetales 341 mio. kr. i udbytte og tilbagekøbes for 250 mio. kr. aktier. Det skal endeligt godkendes på generalforsamlingen den 19. marts, men der er ikke planer om at ændre beslutningen og holde på pengene i lyset af coronavirussens negative indvirkning på økonomien.

»Sydbank er meget velkapitaliseret, så nej, vi har ikke planer om at ændre beslutningen,« siger Jørn Adam Møller, bankdirektør i Sydbank.

I stedet for at udbetale udbytter har Jyske Bank besluttet at tilbagekøbe egne aktier. Et program på 1 mia. kr. er stort set gennemført, men banken har besluttet af udvide det med nye aktietilbagekøb for 500 mio. kr.

»Jyske Banks politik har ligget fast længe. Efter hvert kvartal vurderer bestyrelsen, om der er basis for øget udbytte enten i form af kontantudbytte eller aktietilbagekøb. Mht. det nuværende program kan jeg ikke komme med kommentarer, da det er fondsbørsen, der skal have informationen først, hvis vi måtte ændre kurs,« siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Spar Nord holder også fast i sin plan om at udbetale 430 mio. kr. til aktionærerne i udbytte.

»Denne indstilling er ikke ændret,« oplyser kommunikationschef Ole Madsen fra Spar Nord, der peger på, at banken har »en historisk komfortabel likviditetssituation«, ligesom de seneste stresstest har bekræftet, at banken på kapitalsiden er i en solid position.

»Så her er vi også komfortable,« siger han.

De danske bankers fastholdelse af udlodningerne står i kontrast til situationen i de otte store amerikanske banker, der er udpeget til at være systemisk vigtige.

Nyhedsmediet Financial Times oplyser, at de har besluttet at stoppe deres milliardstore tilbagekøb af egne aktier indtil mindst juli, fordi coronakrisen har skabt »en hidtil uset udfordring«.

Det drejer sig om Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, State Street og Wells Fargo.

»Beslutningen er i overensstemmelse med vores fælles mål om at bruge vores betydelige kapital og likviditet til at yde maksimal støtte til enkeltpersoner, små virksomheder og den bredere økonomi gennem udlån og andre vigtige tjenester,« hedder det i en udtalelse fra de amerikanske banker.

De danske banker afviser, at de kan ende i en situation, hvor de kommer til at mangle kapital.

»Vores forskellige stresstest viser, at vi har sunde buffere, som kan bruges til at modstå en recession, mens vi stadig er der for vores kunder,« siger Jacob Aarup-Andersen fra Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også