Finans

Gevinsten fra syv års europæisk aktiefest er forduftet på en måned

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks er nu slået tilbage til samme kursniveau som i 2013 på grund af coronapanikken på de finansielle markeder.

Arkivfoto: Finn Frandsen.

På knap en måned er gevinsten fra syv års aktiefest på de europæiske markeder sivet ud mellem hænderne på investorerne.

Coronavirussen har de seneste uger spredt panik på de globale finansmarkeder og fået alverdens børser til at gå i rødt – herunder også i Europa.

Siden den 19. februar er det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldet med 35 pct., og kursen er nu banket tilbage til et niveau, der ikke er set lavere siden juni 2013.

»Et helt opsvings aktieafkast i Europa er forsvundet som dug for solen på grund af usikkerheden fra coronavirussen og frygten for, at nedlukningen af økonomisk aktivitet vil medføre en længerevarende recession,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

Stoxx 600-indekset er sammensat af 600 europæiske virksomheder fra 17 forskellige europæiske lande – herunder Danmark.

Det danske eliteindeks C25 har også været hårdt ramt af kursfald og er som følge af de seneste ugers coronapanik faldet med næsten 30 pct.

Ifølge Mikael Olai Milhøj håber investorerne nu på, at centralbankerne og politikerne træder til og gyder olie på vandene i form af f.eks. rentenedsættelser, opkøbsprogrammer eller en mere ekspansiv finanspolitik.

»Risikoen er, at dette udvikler sig til en længerevarende økonomisk nedtur, men vores hovedscenarie i øjeblikket er, at økonomien kan rettes op i andet halvår, hvis virussituationen er kommet under kontrol, og vi får mere handling og økonomisk hjælp fra regeringer og centralbanker,« siger han

BRANCHENYT
Læs også