Finans

Trump advarede om fire måneder lang coronakrise - så startede panikudsalget

Der kan gå adskillige måneder, før coronaudbruddet i USA topper, siger Donald Trump, som mener, at landet er på vej mod en recession. Mandag tog de amerikanske aktier deres største fald i 33 år.

Donald Trump har erklæret nødsituation i USA, hvor antallet af tilfælde af coronasmittede vokser kraftigt. Foto: Saul Loeb/AFP

De spektakulære fald på de amerikanske aktiemarkeder fortsætter med ufortrøden styrke.

Mandag tog de tre ledende aktieindeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, deres største fald siden 1987. De dykkede med hhv. 12,1 pct., 13,2 pct. og 12,6 pct.

Dermed har de tre børser på ganske kort tid smidt over en fjerdedel af deres værdi i det, der er blevet en historisk hurtig aktiekorrektion.

»Dette er, hvordan panik ser ud,« siger Patrick Healey, direktør i Caliber Financial Partners, til The Wall Street Journal.

Mandagens kursfald tog for alvor fart, da præsident Donald Trump på en tv-transmitteret pressekonference advarede om, at vi muligvis skal helt hen til juli eller august, før virusudbruddet i USA er under kontrol.

Han sagde også, at USA »måske« er på vej ind i en recession. Trump fraråder nu forsamlinger på over 10 personer, og han opfordrer amerikanerne til bl.a. at undervise deres børn hjemmefra og undgå at rejse.

Coronapandemien har skabt udbredt frygt for en global recession, og ikke engang store hjælpepakker fra verdens centralbanker ser ud til at dulme investorernes nerver.

Søndag sænkede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sin toneangivende rente med 1 pct.-point. Samtidig annoncerede banken, at den vil støtte markedet med yderligere likviditet ved at købe amerikanske statsobligationer og realkreditobligationer for op for 700 mia. dollars.

Men investorerne frygter, at centralbankerne skyder med løst krudt - og i øvrigt ikke har mere ammunition at give af.

»Det er lige meget, hvad Fed gjorde i weekenden, eller hvad den kunne have gjort. Handelsaktiviteten i markedet afspejler frygt og usikkerhed,« siger Patrick Healey

Flere af de amerikanske storbanker fik mandag gevaldige aktietæv. Det samme gjaldt en række tech-giganter, såsom Apple, Alphabet og Microsoft.

Det er under en uge siden, at de amerikanske børser tog deres største fald siden børskrakket i oktober 1987. Torsdag i sidste uge drattede S&P 500-indekset med 9,5 pct., mens Dow Jones og Nasdag smed hhv. 10 pct. og 9,4 pct.

De kursfald blev overgået i går.

Læs også
Top job