Serier

Lars Rohde: Danmark har en bomstærk økonomi

Ifølge nationalbankdirektøren står Danmark godt, selvom der skal laves særlige tiltag grundet corona.

Corona rammer verden
Nationalbankdirektør Lars Rohde mener at dansk økonomi er godt rustet til at lave foranstaltninger som følge af coronavirus Foto: Jens Dresling / Politiken

De finansielle markeder er blevet kastet ud i en turbulent omgang af den efterhånden verdensomspændende coronavirus, der tvinger flere og flere til at blive indendøre og lukker butikker på stribe.

Og selvom virussen presser både virksomheder og private på indtægterne, så mener man hos nationalbanken, at Danmark har et stærkt udgangspunkt i en presset situation som denne. Det forklarer nationalbankdirektør Lars Rohde i en video på nationalbankens hjemmeside fredag.

»Dansk økonomi har et bomstærkt udgangspunkt. Corona betyder, at samfundsøkonomien bliver sat under pres. De nødvendige foranstaltninger som regeringen og folketinget har indført betyder en aktivitetsnedgang, og dermed også en indkomstnedgang for virksomheder og husholdninger,« siger Lars Rohde.

»Det forsøger finanspolitikken og de tiltag, der øvrigt er blevet taget, på at afbøde, så Danmark kommer godt igennem krisen.«

Torsdag valgte nationalbanken at hæve renten til minus 0,6 fra minus 0,75.

Ifølge Lars Rohde, har Danmark dog råd til at der bliver taget nogle ekstra foranstaltninger i en så speciel situation som vi befinder os i på nuværende tidspunkt.

»Vi har gode balancer, vi har aldrig, indtil udgangen af januar, haft så høj en beskæftigelse, vi har stort overskud på betalingsbalancen og vi har sunde offentlige finanser med lav gæld. Derfor er der råd til at foretage de initiativer og foranstaltninger, regeringen har iværksat,« siger Lars Rohde.

Ifølge nationalbankdirektøren skal renteforhøjelsen også ses som et modsvar til valutastrømninger ud af landet. Han forklarer også, at der ikke er noget udsædvanligt ved, at nationalbanken vælger at hæve renten, når interventioner ikke er tilstrækkelige for at genoprette balancen i valutamarkedet.

Han forklarer også, at man hos nationalbanken ikke ved, om det bliver den sidste renteforhøjelse, men at hvis ubalancen i valutamarkedet fortsætter, så bliver man nødt til at intervenere igen.

Renteforhøjelsen står dog ikke alene. Nationalbanken har af to omgange åbnet ekstraordinære likviditetsfaciliteter, hvor realkreditinstitutter og pengeinstitutter kan låne i Nationalbanken på henholdsvis en uges sigt og tre måneders sigt for at sikre likviditet.

Lørdag oplyste Danske Bank, at banken har valgt på baggrund af Nationalbankens forhøjelse af indskudsbevisrente med 0,15 procentpoint til -0,60%, at ændre standardrenten fra -0,75% til -0,60%.

Ifølge Danske Bank træder renteændringen i kraft for erhvervskunder pr. 1. april. For privatkunder indføres de negative renter som tidligere varslet pr. 1. juni og her ændres standardsatsen ligeledes fra -0,75% til -0,60%.

BRANCHENYT
Læs også