Finans

Danske aktier ramt af nye store fald

De største danske aktier er efter to dage i grønt igen blevet malet mørkerøde.

Foto: Finn Frandsen

Stemningen er ikke vendt til det bedre på aktiemarkedet. Efter at det ledende danske aktieindeks, C25, sluttede i plus torsdag og fredag, er farven i dag, mandag, blevet skiftet ud med mørkerød. Efter fem minutters handel er C25-indekset nede med mere end 3 pct.

Det er samtlige aktier i C25-indekset, der trækker i en negativ retning. Der er således ikke en eneste af de største danske aktier, der stiger i dagens handel. Værst går det for FLSmidth, der falder med mere end 5 pct. i dagens handel.

Også hos vores skandinaviske naboer er børsdagen startet med store fald. Børsen i Stockholm falder med næsten 4 pct., mens børsen i Oslo har åbnet ugen med et fald på 3 pct.

»Selv de allermest optimistiske investorer har måtte indrømme, at en økonomisk recession nu er uundgåelig. Med al sandsynlighed befinder vi os allerede i den, til trods for at de økonomiske data stadig viser gode tider forude,« skriver Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea, i en kommentar til udviklingen på de globale markeder.

Med faldet er C25-indekset dykket ned under niveauet på 1.000 point. Hvis det holder dagen ud, vil det være første gang siden begyndelsen af 2019, at indekset lukker under dette niveau. Samtidig vil C25-indekset siden nytår være faldet med mere end 20 pct.

I Nordea anbefaler man, at man som investor afventer situationen.

»Med risiko for at vi gentager os selv, så er det i perioder som disse, at god investeringskutyme betaler sig. Ligesom en mand med en hammer tror alting er søm, så har investorer svært ved ikke at betragte alting som enten en salgs- eller købsmulighed. Men i perioder med tåget udsyn og udsving til begge sider, kan det bedst betale sig at forholde sig afventende,« skriver Andreas Østerheden.

»For hver dag, der går, bliver vi en lille smule klogere på smittens omfang og de økonomiske konsekvenser. Man kan derfor med fordel aktivt rebalancere sin portefølje, så man får aktivvægtene tilbage på niveau med ens langsigtede strategi. Så er man klar når det vender,« lyder det fra Andreas Østerheden.

BRANCHENYT
Læs også