Finans

Jyske Bank stopper aktietilbagekøb

Beslutningen er blevet udløst af coronavirussen.

Foto: Mikkel Berg Pedersen

Jyske Bank har sat en stopper for sit aktietilbagekøbsprogram, som der resterer 400 mio. kr. af. Beslutningen om at stoppe programmet bunder i coronavirussen og dens effekter på makroøkonomien, oplyser banken i en fondsbørsmeddelelse.

Bankens bestyrelse er derudover blevet »ansporet« til beslutningen af den erklæring, som regeringen og bankernes brancheforening, Finans Danmark, kom med den 23. marts.

I erklæringen hedder det bl.a., at »Penge- og realkreditinstitutterne ønsker også i den aktuelle, alvorlige økonomiske situation at leve op til deres samfundsansvar,« og at de »genovervejer allerede planlagte udbyttebetalinger og aktietilbagekøb i lyset af den alvorlige økonomiske situation,«.

Beslutningen om at stoppe aktietilbagekøbsprogrammet kommer derudover dagen efter, at det fra Finanstilsynet lød, at bankerne ikke bør udbetale udbytte eller købe aktier tilbage.

»Finanstilsynet finder, at banksektoren aktuelt bør undgå at forringe kapitalgrundlaget ved at udbetale udbytte eller foretage aktietilbagekøb. Dette er på baggrund af den store usikkerhed, der er om den økonomiske udvikling som følge af Covid-19,« skrev tilsynsdirektør Jesper Berg i en mail til Ritzau.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, kalder Jyske Banks beslutning »naturlig«.

»Jyske Bank er en af de mest kapitalkonservative og bedst kapitaliserede danske banker. At den stopper aktietilbagekøbet, er alt i alt helt naturligt, og det er der mange grunde til. Det skyldes dog næppe kapitaliseringen, som er ganske stærk,« skriver han i en kommentar.

Jyske Bank oplyser i forlængelse af beslutningen om at stoppe aktietilbagekøbet, at »bankens direkte eksponering mod særligt COVID-19 udsatte brancher, såsom luftfart, skibsfart, detail-, hotel-, restaurations- samt oplevelsesbranchen skønnes mindre end bankens naturlige markedsandel.«

»Det er dags dato besluttet, at der i forbindelse med aflæggelse af 1. kvartalsregnskab afsættes ca. 1 mia. kr. i ledelsesmæssigt skøn til nedskrivninger som følge af udbruddet af COVID-19. Koncernen vil således have et samlet ledelsesmæssigt skøn på ca. 1,6 mia. kr. ved indgangen til 2. kvartal 2020,« skriver Jyske Bank i børsmeddelelsen.

Heraf er en del afsat i Jyske Banks realkreditselskab Jyske Realkredit.

»Selv om Jyske Realkredit ikke er særligt eksponeret mod de brancher, der er særligt udsatte i den nuværende situation, er det besluttet at afsætte et ledelsesmæssigt skøn på ca. 400 mio. kr. som en følge af udbruddet af Covid-19,« skriver Jyske Realkredit i en separat fondsbørsmeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også