Finans

Bør danskerne gå rundt med mundbind? Et nyt forsøg skal skabe en afklaring - og du kan være med til at finde svaret

I Østrig og USA vil myndighederne have borgerne til at gå med mundbind i det offentlige rum, men i Danmark har myndighederne været afvisende over for ideen.

Artiklens øverste billede
Eksperter er uenige om, hvorvidt mundbind kan være med til at nedbringe smitten af coronavirus i Danmark. Foto: Sofia Busk

Der er en god forklaring på det, hvis du fremover møder en maskebærende ekspedient i Bilka, Føtex og Netto.

Måske vil de andre kunder i supermarkederne endda også gå rundt med et lille stykke stof foran munden.

En gruppe forskere fra Region Hovedstaden har indgået et samarbejde med Salling Fondene om et projekt, der skal være med til at afklare, om danskerne bør have mundbind på i det offentlige rum.

I Østrig er der blevet indført et påbud om at bære mundbind i supermarkederne, og i andre lande som USA bliver borgerne opfordret til at gøre det samme i det offentlige rum.

Indtil videre har de danske myndigheder afvist lignende tiltag.

»Vi tror, at det kan give en falsk tryghed, hvis man går rundt med masker i det offentlige rum. Vores anbefaling - for så vidt angår raske borgere ude i det offentlige rum - er stadig, at vi ikke har set dokumentation for, at masker er beskyttende,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fredag eftermiddag på et pressemøde.

Han indskød dog hurtigt:

»Vi kan altid overbevises af dokumentation«.

Dokumentationen kan komme gennem forskningsprojektet, som Salling Fondene har støttet med 5 mio. kr. Salling Group har stillet sine butiksansatte til rådighed for forsøget, hvis de selv ønsker at være med, ligesom kunderne frivilligt kan melde sig på bl.a. Netto, Føtes og Bilkas Facebook-sider. Forsøget begynder mandag den 6. april.

Forskerne fra bl.a. Rigshospitalet har brug for hjælp fra 6.000 personer, hvoraf den ene halvdel skal bære maske i det offentlige rum i 30 dage – den anden halvdel skal leve, som de har gjort indtil nu. Den 11. maj skal projektet være afsluttet, andelen af smittede vil blive målt i de to grupper, og svaret være fundet.

»Fra lægelig og forskerside har vi en tilgang til det, som om det er en slags ny medicin, der kommer på markedet. Vi kan sagtens tro, at noget virker, men vi kan først konkludere noget, når det er testet. Det virker besnærende at tro, at mundbind virker, men de er ikke gratis, og inden vi alle skal gå rundt med det besvær, er det vigtigt, at vi får dokumenteret, at det virker,« Henning Bundgaard, som er overlæge på Rigshospitalet og en af de fire forskningsledere på projektet.

Forsøgsdeltagerne skal teste sig selv i løbet af de 30 dage, hvorefter prøverne vil blive samlet ind og analyseret.

»Vores antagelse er, at man med mundbind kan halvere smitterisikoen. Men vi ved det ikke, det er det, vi skal teste,« siger Henning Bundgaard og fortsætter:

»Hvis vores antagelse er rigtig, vil vi - når vi mødes med andre mennesker - skulle bruge mundbind, mens epidemien raser. Det er myndighedernes opgave at beslutte det, men det vil være eneste rationelle. Det vil gøre, at jeg kan køre med bus og tog igen, jeg kan mødes med kollegaer og patienter. Jeg vil da vide, at det virker, ikke bare tro det«.

Eksperter som Joseph G. Allen fra Harvard University har opfodret både raske og smittede personer til at gå med mundbind for at mindske smitterisikoen i det ofentlige rum.

Til gengæld har Brian Kristensen, leder af Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut, gentagne gange pointeret, at der ikke er dokumentation for den ønskede effekt ved at gå med mundbind som almindelig borger i det offentlige rum.

»Masker skal generelt håndteres af personer, der ved, hvordan de bruges. For eksempel ansatte i sundhedsvæsenet. Udover at tage masken på skal man især vide, hvordan man tager den af igen. Mange af os vil være fristet til at tage masken af fra ydersiden, men det er netop der, en eventuel smitte vil sidde, og så er vi lige vidt med mindre, vi er meget gode til håndhygiejne,« har han senest udtalt til Kristeligt Dagblad.

Nu vil den slags forbehold blive undersøgt nærmere.

»Når man står over for en, der kommer til at nyse, kan det smitte, men smitte er lige så meget et spørgsmål om, at er f.eks. kan være virus på et dørhåndtag eller en elevatorknap. Med mundbind forventer vi, at man ikke på samme måde rører sin mund eller sit ansigt og derved bliver smittet,« siger Henning Bundgaard, inden han slår fast:

»Men det kan godt være, at folk ikke respekterer det og alligevel rører ved munden, og så er vi lige vidt«.

Mandag og tirsdag vil der blive kørt prøvemateriale ud til de deltagere, der har valgt at blive en del af forsøget. Du kan læse mere om forsøget og tilmelde dig her.

Deltagerne skal være over 18 år og ikke have symptomer på coronavirus eller være testet positiv tidligere.

Man skal samtidig - i gennemsnit - være udenfor hjemmet i mere end tre timer dagligt og ikke bære mundbind på arbejdet til daglig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.