Finans
BREAKING

Pensionskasser investerer milliardbeløb i amerikanske solceller

PKA og Pensam er gået sammen om at købe sig ind i to amerikanske solcelleparker for 1,7 mia. kr. i jagten på et relativt stabilt afkast i en verden, der i øjeblikket er præget af uro og udsving.

Solcelleparken Prospero ligger i Texas og er en af USA’s største. Foto: PR

To store solcelleparker Californien og Texas får nu to danske pensionsselskaber som medejere.

Som led i målet om at skaffe både afkast og en grønnere profil har PKA og Pensam postet 1,7 mia. kr. i parkerne Prospero og Little Bear, der i alt har en kapacitet på 588 MW.

»Med den her investering når vi op på omkring 30 mia. kr. i PKA, og det er en investering, der bakker op om, at PKA ønsker at investere så grønt som muligt,« siger Jon Johnsen, adm. direktør i PKA, der forvalter over 300 mia. kr.

PKA og Pensam overtager 50 pct. af ejerskabet af solcelleparkerne, der til sammen fylder et areal svarende til over 1300 fodboldbaner.

PKA og Pensam
  • PKA forvalter en formue på omkring 300 mia. kr. Cirka 30 mia. kr. ligger i grønne investeringer.
  • Pensam forvalter en formue på omkring 155 mia. kr. Cirka 5 mia. kr. ligger i grønne investeringer.

»Der er en utrolig stor efterspørgsel efter grøn energi, og det er sådan en type investeringsaktiver, der er attraktive for pensionsselskaber, fordi det kan generere et meget stabilt afkast fremadrettet. Også i en situation, som vi står i lige nu, med masser af uro i verden og på de finansielle markeder,« siger Torsten Fels, adm. direktør i Pensam.

En investering i en solcellepark fungerer lidt som en obligation, fordi parken har en vis levetid, mens investorerne indtil da løbende får betaling for den producerede strøm.

Operatøren har indgået en række mangeårige kontrakter om levering af strøm, hvilket skal sikre et relativt stabilt afkast, lyder det. Den øvrige del af strømmen bliver solgt til markedspris.

»Risikoen for, at priserne kan falde, har vi selvfølgelig regnet med ind i casen,« siger Jon Johnsen og tilføjer:

»Vi forventer et afkast, der ligger i den høje encifrede ende.«

Op til coronakrisen er store dele af de massive summer kapital, som flød i markederne, gået i retning af grønne investeringer.

»Det har betydet, at det har været sværere for os at finde projekter, som vi mener, er lønsomme. Derfor er der nogle, vi ikke har vundet, og nogle, vi er gået væk fra. Men det her projekt mener vi har en struktur og en økonomi, der hænger sammen for os,« siger Jon Johnsen

Lignende oplevelser har Torsten Fels fra Pensam haft.

Hvor svært er det at finde fornuftige langsigtede afkast på markedet for grøn energi?

»Det er ikke blevet lettere, og derfor er det vigtigt at have et godt kontaktnet og mulighed for at screene markedet for at finde de gode investeringsmuligheder. Hvis Pensam skulle gå ud og finde det alene, ville det ikke være realistisk,« siger han.

Men direkte investeringer i solcelleparker og andre grønne aktiver kan være en fordel, både i forbindelse med pris og beslutningskraft, mener pensionsselskaberne.

»Generelt kommer vi tættere på kilden, og dermed springer vi omkostningsled af, når vi går direkte ind i en infrastrukturinvestering,« siger Torsten Fels.

BRANCHENYT
Læs også