Serier

Bankerne frikender sig selv: 98 pct. af erhvervskunderne får hjælp i banken

4.700 virksomheder er blevet hjulpet med 62 mia. kr. under coronakrisen, viser den første undersøgelse fra Finans Danmark af fire storbankers ageren under krisen.

Corona rammer verden
Adm. direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark glæder sig over, at det nu er dokumenteret, at langt de fleste erhvervskunder får hjælp i banken. Foto: Lars Krabbe

Siden coronakrisen brød ud i Danmark i midten af marts, har bankerne hjulpet 98 pct. af de erhvervskunder, som har bedt om finansiel assistance.

Det viser en undersøgelse fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark, som har indsamlet tal fra fire af landets største banker - Danske Bank, Nordea, Spar Nord og Nykredit Bank.

De fire banker har fra medio marts til medio april givet ydelseshenstand, kreditter og bevilligede overtræk for 62 mia. kr. til i alt 4.700 virksomheder. Heraf 4.200 små og mellemstore virksomheder.

»Vi er glade for nu at kunne dokumentere, at rigtig mange har fået hjælp i banken. 98 pct. er en høj andel, og 4.700 er mange virksomheder, som har fået hjælp. Det siger sig selv, at havde hele banksektoren været med, havde tallene været større,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Det var overraskende at se statsministeren og erhvervsministeren uddele offentlige tæsk til bankerne uden dokumentation.

Jesper Rangvid, professor på CBS

De fire banker har en markedsandel på ca. 60 pct. for det samlede udlån, men Danske Bank og Nordea har en større - og ukendt - markedsandel på udlån til de største virksomheder. Derfor er det svært at omregne tallene til samlede tal for hele banksektoren.

En af landets førende bankeksperter er ikke overrasket over den høje andel af virksomheder, der får bevilget ekstra hjælp.

»Det var overraskende at se statsministeren og erhvervsministeren uddele offentlige tæsk til bankerne uden dokumentation. Efter finanskrisen var der en kreditklemme, hvor sunde virksomheder ikke fik kredit, fordi bankerne ikke havde kapitalen til at give kredit. Men nu er bankerne velpolstrede, og jeg kan ikke se, hvorfor de skulle afvise sunde virksomheder, for dem tjener de penge på,« siger professor Jesper Rangvid fra CBS.

Interesseorganisationen SMV Danmark - som repræsenterer de mindste erhvervsdrivende - har svært ved at genkende tallene.

»Det passer meget dårligt med vores billede af virkeligheden,« siger cheføkonom Mia Amalie Holstein og påpeger, at det kan skyldes, at Finans Danmark i undersøgelsen har udeladt de henvendelser, der ikke har givet grundlag for en egentlig vurdering.

»Vores indtryk er, at der er rigtigt mange uformelle henvendelser, hvor virksomhederne får oplyst, at de faktisk ikke er egnede til lån,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også