Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske Bank holder fast i chefbonusser, som andre har sløjfet

Tiden er ikke til at udbetale bonusser til i forvejen højtlønnede, mener professor.

Corona rammer verden
I udlandet har flere banker droppet bonusudbetalinger som følge af coronakrisen. Men Danske Bank holder fast i den variable løn.

Danske Bank vil ikke betale udbytte for 2019 på grund af coronapandemien. Det fastslog banken mandag for bedre at kunne »begrænse de økonomiske konsekvenser« for kunder og samfundet som helhed.

Men coronakrisen får ikke Danske Bank til at sløjfe direktionens bonusprogrammer. Banken holder fast i direktionens variable løn, oplyser bankens HR-direktør, Karsten Breum.

»Danske Bank har fuld fokus på at hjælpe vores kunder i videst muligt omfang i denne udfordrende tid. Koncernen har ikke varslet lønnedgang for nogen som følge af corona. Hvad angår den variable engangsudbetaling, så afspejler den koncernens samlede finansielle resultater, og som det allerede er meldt ud, så forventes resultatet at blive påvirket negativt af corona, hvilket betyder, at de variable engangsudbetalinger vil blive mindre,« siger han i en udtalelse.

Karsten Breum vil ikke kommentere, hvad andre banker gør og ikke gør omkring variabel løn i denne tid.

I 2018 frasagde Danske Banks ledelse sig bonus efter hvidvasksagen. Sådan bliver det altså ikke under coronakrisen.

Danske Bank udbetalte i fjor 22,6 mio. kr. i variabel løn til sin direktion. På koncernniveau modtog 721 såkaldt væsentlige risikotagere i banken en variabel aflønning på samlet lidt over 200 mio. kr., viser Danske Banks vederlagsrapport for 2019.

Ifølge BBC har ledelsen i britiske storbanker som HSBC, RBS og Lloyds besluttet at opgive deres 2020-bonusser efter anbefaling fra Bank of England om at begrænse bonusser. I Spanien har BBVA gjort det samme, mens Deutsche Bank ifølge Reuters overvejer at følge efter.

Samtidig har formanden for ECB’s tilsynsråd, Andrea Enria, udtalt til Financial Times, at banker i eurozonen skal udvise »ekstrem mådeholdenhed«, når der udbetales bonusser i år. Simpelthen for at holde kapitalgrundlaget stærkest muligt til en ventet recession.

Ifølge Carsten Tanggaard, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, er udbytter og bonusudbetalinger forskellige diskussioner.

»Udbytterne bestemmer aktionærerne selv over, mens banken kan være kontraktligt forpligtet til at udbetale bonusser. Men derfor kan det jo godt være i bankens interesse alligevel at sløje den variable løn under sådan en krise her,« siger han.

Det handler om, hvilket signal og indtryk man giver offentligheden med bonusudbetalinger, forklarer Carsten Tanggaard.

»Der synes jeg ikke, at tiden er til at udbetale bonusser til i forvejen højtlønnede ansatte. Det er ikke hensigtsmæssigt at give bonusser, mens resten af samfundet har det dårligt. Måske kommer danske selskaber også til den erkendelse, som man har gjort nogle steder i udlandet,« siger han.

Hos Danmarks største investor, ATP, ser man det som berettiget, både hvis virksomheder opgiver eller holder fast i bonusprogrammer i år.

»Det afgørende er, at KPI’erne (resultatmål, red.) er skruet hensigtsmæssigt sammen forstået på den måde, at hvis et selskab ikke performer, så bør det afspejle sig i udmøntning af bonus og variabel løn,« siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.

Tirsdag blev Danske Bank beskyldt for manglende samfundssind, da bankens realkreditselskab, Realkredit Danmark, midlertidigt strammede kravene til boligkøbere.

Fremover skal købere stille med mindst 10 pct. af købesummen for at få lov til at låne penge til et boligkøb. Det er en fordobling af det nuværende krav om en egenfinansiering på 5 pct.

BRANCHENYT
Læs også