Finans

Nordea nedskriver for over 1 mia. kr., men klarer sig bedre end ventet

Nordea nedskriver for 1,15 mia. kr. på udlån i første kvartal, hvor coronaudbruddet ramte Danmark. Men det er mindre end ventet - og bundlinjen overrasker også positivt.

Artiklens øverste billede
Nordeas koncernchef, Frank Vang-Jensen. Foto: Gregers Tycho

Den nordiske storbank Nordea har måttet lave massive nedskrivninger i sin udlånsforretning som følge af coronapandemien.

Det fremgår af det kvartalsregnskab, som banken onsdag morgen har sendt på gaden.

I alt har Nordea nedskrevet for 1,15 mia. kr. på sine udlån - en stigning på 267 pct. sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Størstedelen af nedskrivningerne var »et ekstra ledelsesmæssigt skøn til dækning af den sandsynlige stigning i nedskrivninger på kort sigt,« skriver banken.

Nordea har nu samlede nedskrivninger på 18 mia. kr.

»Trods udfordrende markedsvilkår følger vi planen for at levere på vores finansielle mål, og jeg er tilfreds med resultatet for dette kvartal,« udtaler koncernchef Frank Vang-Jensen.

Nordea havde i årets første kvartal driftsindtægter på cirka 15 mia. kr. Resultatet efter skat blev på knap 3,5 mia. kr. Det var mere end året før.

»Vi leverer et solidt resultat,« lyder det fra Frank Vang-Jensen.

Overskuddet i Nordea var bedre, end analytikerne havde forventet. Og selvom nedskrivningerne i banken er skudt i vejret, var det mindre slemt end estimeret.

»Nordea leverer set i forhold til et udfordrende kvartal et rigtig godt regnskab,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

»De kommende kvartaler er der gode muligheder for, at Nordea vil tage markedsandele fra svagere konkurrenter; udvide forretningsomfanget på grund af regulatoriske slækkelser på krav; fortsætte med at reducere omkostninger og sandsynlighed få gavn af en let stigende rentemarginal. Investorerne bør applaudere regnskabet og taksere det til en kursstigning,« skriver han i en kommentar.

Coronapandemien fylder en del i både Nordeas regnskab og bankens daglige drift. Alene i marts modtog Nordea nye låneforespørgsler for næsten 100 mia. kr. fra sine erhvervskunder. Over 70 pct. af bankens ansatte arbejder i øjeblikket hjemmefra.

»Det betyder, at vi kan drive forretningen uændret under krisen og fastholde et højt aktivitetsniveau, selv med den midlertidige lukning af filialer på nogle af vores hjemmemarkeder,« siger Frank Vang-Jensen.

Han understreger, at Nordea fortsat arbejder på at nå sine finansielle mål for 2022. Det er for tidligt at konkludere på de økonomiske konsekvenser af COVID-19, men Nordea er »parat til over tid at tage skridt for at begrænse disse,« lyder det.

»Vores umiddelbare prioriteter er klare: Vi vil fortsat hjælpe vores kunder, beskytte vores medarbejdere og sikre vores forretning i denne helt ekstraordinære situation,« siger topchefen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.