Finans

Nationalbanken: Enkelte banker kan kollapse, hvis krisen trækker ud

Hvis coronakrisen ender i en langvarig recession, er enkelte mellemstore banker i fare for at vælte, lyder det i Nationalbankens stresstest.

Foto: Simon Fals

Landets banker er bedre rustet til en krise end før finanskrisen. Men det har ikke helt fjernet risikoen for, at enkelte af landets mellemstore banker bukker under, hvis coronakrisen f.eks. resulterer i en langvarig recession.

Sådan lyder én af konklusionerne i Nationalbankens halvårlige stresstest, hvor der er set på, hvordan bankerne vil klare sig under en langstrakt recession, et dybt V-scenarie eller et kombinationsscenarie.

»Enkelte mellemstore banker er i fare for at gå ned,« skriver Nationalbanken, der påpeger, at mere end halvdelen af de banker, som ikke er klassificeret som SIFI-banker (systemisk vigtige banker, red.) kommer til at bryde med bufferkravene, hvis der kommer en langstrakt recession.

Hvis der kommer en længerevarende recession, vil disse banker samlet mangle ca. 3 mia. kr. for at kunne overholde bufferkravene. Nationalbanken understreger, at der i beregningerne ikke er taget højde for hjælpepakkerne under coronakrisen.

»Tabene er især koncentreret hos nogle af bankerne, som risikerer at gå ned. De kommer helt ned under minimumskravene til deres kapital i både det langstrakte recessionscenarie og i kombinationsscenariet. Hvis de bryder med bufferkravene og nærmer sig minimumskravene, kan myndighederne gribe ind,« lyder det fra Nationalbanken.

Hvis enkelte banker bukker under og enten skal igennem en genopretning eller ender med at miste livet, vurderer Nationalbanken, at myndighederne har »tilstrækkelige redskaber til at håndtere situationen«, mens »de berørte bankers ejere og kreditorer risikerer at lide tab«.

»Det vil ikke være problematisk for den overordnede finansielle stabilitet, hvis mindre eller mellemstore banker må afvikles som følge af krisen,« udtaler Karsten Biltoft, vicedirektør i Nationalbanken, i en pressemeddelelse.

I Nationalbankens stresstrest fra efteråret 2019 kom enkelte af de systemisk vigtige banker i karambolage med deres bufferkrav. Anderledes ser det ud i denne stresstest.

»Samtlige systemiske banker overholder deres risikobaserede minimumskrav i stresstesten,« lyder det fra Nationalbanken, som samtidig har set på, hvad der skal til, før de systemisk vigtige banker begynder at mangle kapital.

Hvis de får en nedskrivningsprocent mellem 5 og 6 pct., vil enkelte af SIFI-bankerne »begynde at bryde med bufferkravene«. Til sammenligning lå nedskrivningsniveauet for landets pengeinstitutter under fra 2008-2010 på 4,4 pct., og her lå SIFI-bankerne generelt med et lavere nedskrivningsniveau end gennemsnittet.

»Ved en nedskrivningsprocent på omkring 6,5 pct. begynder de første banker at ramme gearingskravet. Tab i den størrelsesorden er dog ikke uden historiske fortilfælde. Pengeinstitutterne led f.eks. sådanne tab i begyndelsen af 1990’erne,« skriver Nationalbanken.

BRANCHENYT
Læs også