Finans

Højesteret frifinder ledelse i krakket bank

I landsretten blev fire tidligere medlemmer af den krakkede Eik Banks ledelse dømt. De er nu frifundet.

Højesteret har mandag afgjort en sag, hvor Finansiel Stabilitet gjorde krav på 250 millioner kroner i erstatning fra Eik Banks tidligere ledelse. Foto: Tobias Nicolai

Højesteret har fredag frifundet seks tidligere medlemmer af den krakkede Eik Banks ledelse for et stort erstatningskrav.

Domstolen finder, at medlemmerne af ledelsen ikke skal betale erstatning for bankens tab på to låneengagementer.

Dommen er en ændring af landsrettens dom, hvor fire blev dømt til at betale 28,6 millioner kroner plus renter, så det løb op i 42,6 millioner kroner.

De fire, der nu får pengene tilbage igen, er tidligere bestyrelsesformand Peter Marner Aage Jacobsen, næstformand i bestyrelsen Henrik Ørsted samt direktørerne Jesper Søndberg Clausen og Kim Michael Sandberg.

I landsretten havde Finansiel Stabilitet gjort krav på 250 millioner kroner for de tab, som opstod i banken, der sank i grus i 2010.

Landsretten frifandt de to andre i sagen - et medlem af bestyrelsen og et medlem af direktionen. Bankens revisionsselskab blev også frifundet, men den del af dommen blev ikke anket til Højesteret.

I Højesteret har sagen handlet om, hvorvidt de seks tidligere medlemmer af ledelsen var erstatningsansvarlige over for bankens tab på to låneengagementer.

Og det var de ikke, lyder konklusionen.

Det ene låneengagement drejer sig om Schaumann-koncernen. Det var den del, som udløste en erstatning i landsretten, men altså ikke i Højesteret.

Her finder landets øverste domstol nemlig, at ingen af bankens medlemmer har handlet ansvarspådragende ved bevillingen af lånet.

Det andet handler om selskabet Sydporten, som fik lån til byggerier. Her stadfæster Højesteret landsrettens afgørelse om, at medlemmerne af ledelsen ikke skal betale erstatning.

Eik Bank, der har rod på Færøerne, gik ned i efteråret 2010, hvorefter Finansiel Stabilitet overtog kontrollen og resterne.

Foruden at Finansiel Stabilitet ikke får ret i sit erstatningskrav, står det tilbage med en større millionregning for sagsomkostningerne i retten.

I landsretten stod statens selskab til at betale sagsomkostninger på cirka 40 millioner kroner.

Men Højesteret har lagt 2,5 millioner kroner til regningen fra landsretten, og der er kommet cirka 15 millioner kroner til i omkostninger i Højesteret, så det samlede beløb lander på omkring 57,5 millioner kroner.

Sagen om Eik Bank er bare en af flere sager, som Finansiel Stabilitet har anlagt mod chefer i banker, som gik ned under finanskrisen.

BRANCHENYT
Læs også