Finans

Nykredit finansierer de første solcelleanlæg med realkreditlån

Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, at solcelleanlæg nu kan finansieres med billige realkreditlån. Markedet ventes at nå op på et tocifret milliardbeløb på få år.

De første solcelleanlæg fra Better Energy er blevet finansieret med realkreditlån. Arkivfoto: Better Energy

For første gang nogensinde bliver danske realkreditlån brugt til at finansiere solcelleanlæg, og dermed tager den grønne omstilling et vigtigt skridt i Danmark.

Det er landets største realkreditselskab Nykredit, der finansierer tre solcelleparker fra Better Energy med realkreditlån for et trecifret millionbeløb. Ifølge begge virksomheder er det afgørende med en billig og lettilgængelig finansieringskilde for at nå målet om at reducere CO2-udslippet med 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

»Hvis vi som samfund skal nå det, skal vi gå nye veje, og vi kan gøre en forskel ved at stille det danske realkreditsystem til rådighed,« siger Tonny Thierry Andersen, bankdirektør i Nykredit.

Vi har behov for den mest optimale og konkurrencedygtige finansiering, hvis vi skal lykkes med at skalere solenergi.

Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy

De kommende år er der udsigt til, at realkreditlån skal finansiere solcelleanlæg for et tocifret milliardbeløb.

Alene Better Energy forventer at opføre for 15-20 mia. kr. solcelleparker. Frem til 2030 vurderer virksomheden, at der skal opføres solcelleparker for i alt 45-80 mia. kr. i Danmark.

»Vi har hidtil bygget solcelleparker for store trecifrede millionbeløb. Når vi ser blot få år frem, er det nærmere tocifrede milliardbeløb, der skal bruges. Der bliver realkreditten enormt interessant,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Forventningen om en kraftig vækst skyldes, at solcelleparker er blevet effektiviseret de senere år, så de i et stort omfang kan klare sig på markedsvilkår uden statsstøtte. Better Energy oplyser, at dets anlæg klarer sig helt uden statsstøtte.

»Vi har behov for den mest optimale og konkurrencedygtige finansiering, hvis vi skal lykkes med at skalere solenergi, så vi kan matche det behov, der er. Der kan realkreditten gøre en stor forskel,« siger Rasmus Lildholdt Kjær.

Udover solcelleparker i stor skala er vindmøller til havs og på land de teknologier, som skal bane vejen for den kraftige CO2-reduktion. Vindmøller bliver allerede finansieret af realkreditten.

For Nykredit er det vigtigt at gå forrest på det felt.

»Vi har i Nykredit tidligere været først med finansiering af bæredygtige produkter som vindmøller. Som den største foreningsejede finansielle virksomhed er det naturligt for os at bidrage til den grønne omstilling. Dansk realkredit er en unik, billig og sikker finansieringsform,« siger Tonny Thierry Andersen.

Ifølge ham dækker solenergi ca. 2 pct. af den globale elproduktion, men forventes at udgøre op mod 30 pct. i 2050.

De tre solcelleanlæg har en kapacitet på 75 MWp, hvilket dækker 19.000 husstandes energiforbrug. Der er lavet aftaler med Chr. Hansen og HOFOR om at aftage energien.

Læs også
Top job