Finans

Jyske Bank havde "Slagteren fra Hama" som kunde i 12 år

Jyske Bank kritiseres for manglende hvidvaskkontrol, efter at det er kommet frem, at banken havde den syriske præsidents onkel, Rifaat al-Assad, som kunde i 12 år.

Det skriver dagbladet Børsen.

Jyske Bank har bekræftet, at Rifaat al-Asaad var kunde i bankens filial i Gibraltar i 12 år frem til 2018, efter at mediet Moneylaundering.com har offentliggjort en artikel om kundeforholdet.

Rifaat al-Assad blev i juni idømt fire års fængsel af en domstol i Frankrig for hvidvask og svindel. Det vurderes, at hans formue stammer fra svindel mod den syriske stat.

Eksperter kritiserer banken over for Moneylaundering.com for at fastholde kundeforholdet med Rifaat al-Asaad trods klare advarselslamper, der begyndte kort tid, efter at han blev kunde i 2006.

Jyske Bank afviser kritikken.

- Jyske Bank Gibraltar har både ved indgåelse af kundeforholdet og løbende herefter efter bedste evne fulgt gældende regler, og der er foretaget diverse lovpligtige kontroller og indberetninger, herunder dokumentation for midlernes oprindelse, skriver Jyske Bank i en meddelelse på sin hjemmeside ifølge Børsen.

I et skriftligt svar til Børsen forklarer Jyske Banks direktør for international private banking, Jens Lauritzen, at Rifaat al-Assad, at banken altid foretager grundige undersøgelse af sine kunder, og at Rifaat al-Assad ifølge en dom fra Højesteret i Gibraltar aldrig er anklaget, sigtet eller dømt for påstandene om hvidvask og svindel.

Foruden svindelanklager er Rifaat al-Assad forhenværende general i Syrien og beskyldt for at have stået bag en massakre i byen Hama, hvilket har givet ham tilnavnet "Slagteren fra Hama." Han har levet i eksil siden 1984 efter et mislykket kup.

Læs også
Top job