Finans

Coronakrisen har kostet på pensionsopsparingen: Store forskelle på kundernes tab

1. halvår af 2020 har grundet pandemien været yderst dramatisk på aktiemarkederne, og det har pensionsselskaberne tacklet meget forskelligt, men ingen af deres kunder er sluppet uden tab, viser ny opgørelse.

Der er stor forskel på de tab, som pensionskunder har lidt under coronakrisen i landets pensionsselskaber.

Mens kunder i Velliv har tabt 1,4 pct. i årets første seks måneder, løber den økonomiske øretæve op i 5,5 pct. i Sampension. Første halvdel af i år har budt på næsten lige så store forskelle på de bedste og dårligste pensionsselskaber, som der normalt er på et helt år.

Det viser den første afkastopgørelse for halvåret med coronakrise, som er udarbejdet af aktuar- og forsikringsmæglerfirmaet AFPR.

»Det har været et ualmindeligt dramatisk halvår, fordi der har været en kæmpe aktiekrise med større fald end under finanskrisen. Men også en periode, hvor aktiekurserne har genvundet meget af det tabte,« siger pensionsrådgiver Jørgen Svendsen, der er partner i AFPR.

Han peger på, at mange nervøse danskere solgte ud af deres aktiebeholdninger og nedbragte risikoen i deres pensionsdepoter, da coronakrisen skabte massive tab. Dermed har de fået en stor del af tabene og misset den efterfølgende optur. En klassisk fejl, som mange private investorer begår under kriser, påpeger Jørgen Svendsen.

»Det har været pinefuldt at se på, hvordan værdien af pensionsopsparingen er faldet som en sten. Men det er farligt at sælge, når markederne er mest nervøse, og det ser forfærdeligt ud,« siger Jørgen Svendsen.

Udover at være dårligst under første halvårs coronakrise er den store arbejdsmarkedspensionskasse Sampension også blandt de dårligste målt siden 2016.

»Vi har en overvægt af valueaktier (kategori af aktier, der menes at være undervurderet i relation til fundamentale faktorer såsom indtjening og finansiel stabilitet, red.) og de har i et godt stykke tid ikke klaret sig lige så godt som vækstaktier. Det er blevet accentueret af coronakrisen. Derudover har vi de senere år haft færre aktier end konkurrenterne,« siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.

Topdanmark var næstdårligst i første halvår og er dårligst siden 2016 i opgørelsen fra AFPR, som måler afkastet i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter med middel risiko og 15 år til pension. Det er der, hvor de fleste kunders opsparing er investeret, påpeger AFPR.

»Formodentlig spiller det ind, at vi ikke har lange obligationer og derfor ikke har tjent på det betydelige rentefald, vi har været vidne til i år, samt at vi ikke har haft en overvægt af amerikanske aktier,« oplyser Topdanmark i en skriftlig kommentar om årets afkast.

Det dårlige afkast på længere sigt skyldes ifølge selskabet »en hurtigere aftrapning af investeringsrisikoen frem mod pension.«

Velliv er glad for at være bedst i år, men ligger kun i midterfeltet på længere sigt, fordi selskabet klarede sig markant dårligere end konkurrenterne i 2016.

»Fordi vi var i den sidste del af det økonomiske opsving, var vi meget defensivt orienterede i årets første kvartal. Vi var undervægtede i globale aktier og mindre selskaber, og vi havde tegnet forsikringer mod uro på de finansielle markeder. I andet kvartal klarede vores aktieforvaltere sig bedre end markedet generelt,« siger Anders Stensbøl Christiansen, investeringsdirektør i Velliv.

BRANCHENYT
Læs også