Finans

Negative renter har stoppet danskernes bankskifte

Tidligere flyttede danskere ofte formuer mellem landets banker. Det har de negative renter sat en effektiv stopper for.

Marlene Nørgaard Carolus, adm. direktør i Mybanker.dk, kan fortælle om en stagnering i at flytte penge mellem banker. Foto: Arkiv

Mens danskerne så sent som sidste år i stor stil shoppede rundt blandt danske banker med deres indlånskroner, er der her i 2020 sat en effektiv stopper for den trafik.

For bankerne siger i dag nej tak til nye kunder, som blot ønsker at deponere nogle penge for at undgå negative renter i deres nuværende bank.

Sådan lyder det fra Mybanker.dk, som op mod 40.000 danskere hvert år bruger til at undersøge bankmarkedet.

»Da Jyske Bank som den første indførte negative renter på indlån, valgte mange kunder at flytte deres penge. Men efterhånden som andre banker hoppede med på vognen og indførte negative renter, blev denne trafik mindre og mindre hyppig, og i dag er der sat en effektiv stopper for det,« siger Marlene Nørgaard Carolus, adm. direktør i Mybanker.dk.

Bankerne vil nemlig kun acceptere kundernes indlån, hvis de samtidig opretter sig som helkunde.

»Bankerne kræver, at kunderne flytter hele engagementet til dem for at sige ja til indlån også. Det har sat en pæl i danskernes flytten rundt på penge, men faktisk også betydet en markant nedgang i antallet af danskere, som flytter bank alene pga. indlån,« siger Marlene Nørgaard Carolus.

Det kan i værste fald gå ud over konkurrencen, lyder det fra en bankekspert.

»Det ville være uheldigt, hvis det blev konsekvensen. Jeg mener dog ikke, at der er belæg for at sige, at konkurrencen ikke er tilstede i banksektoren i øjeblikket. Det største problem er nok snarere, at en del danskere er dovne og derfor bare slår ud med armene og ikke gør et forsøg på at finde den bedste løsning,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han peger på, at det fortsat er muligt for danskerne at få en positiv rente på indlån - eksempevis i Bank Norwegian, som betaler 0,3 pct. i rente fra første indlånskrone.

I Danske Bank er det muligt at placere 1,5 mio. kr. uden at betale negative renter, mens kunder i eksempelvis Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord og Ringkjøbing Landbobank kun kan have 250.000 kr. stående, som er den mest almindelige grænse. Møns Bank har den laveste grænse på 150.000 kr.

Det samlede indlån i landets banker fra kunder med hver under 250.000 kr. udgjorde 220 mia. kr. ved udgangen af 2018. Det er de seneste formuetal opdelt på beløbsstørrelser fra Danmarks Statistik.

Indskudsbevisrenten i Nationalbanken er -0,6 pct., og det giver i udgangspunktet bankerne en årlig udgift på 1,32 mia. kr., som de ikke får dækket fra den kundegruppe, hvis kundernes indlån placeres i Nationalbanken.

BRANCHENYT
Læs også