Finans

Nye krav spænder ben for kvindelige finans-topchefer: »Vi får en klub af gamle mænd som direktører«

Det er blevet sværere at få kvinder ind på topposter i finanssektoren, efter at Finanstilsynet har skærpet fit & proper-reglerne, vurderer Nykredit, bankekspert og en headhunter.

Nykredits næstformand, Nina Smith, kritiserer Finanstilsynets fit & proper-krav for at gøre det sværere at få kvinder ind på topposter i finanssektoren. Foto: Casper Dalhoff

Det er blevet sværere - og det kommer til at tage længere tid - at få flere kvinder ind på topposter i landets banker, realkreditselskaber og pensionsselskaber.

Det er en direkte konsekvens af, at Finanstilsynet har skærpet regelsættet om, at ledere på et højt niveau skal leve op til særlige standarder for egnethed og hæderlighed, som kaldes fit & proper-regler.

Sådan lyder meldingen fra Nykredit, der er landets største realkreditselskab.

Hvis du har en talentfuld kvinde, kan du ikke længere springe køen over.

Nina Smith, bestyrelsesformand i Forenet Kredit og næstformand i Nykredit.

»Det bliver sværere med fit & proper-reglerne, og det er et problem, der har konsekvenser i vores arbejde. Hvis du har en talentfuld kvinde, kan du ikke længere springe køen over, fordi der er nogle normsættende krav om fem eller 10 års erfaring,« siger Nina Smith, næstformand i Nykredit.

Finanstilsynet offentliggjorde tidligere i år krav om, at det kræver op til 10 års erfaring at blive godkendt til at bestride de store stillinger i finanssektoren.

»Det vil være systembevarende. Vi får en klub af gamle mænd som direktører,« siger Nina Smith.

En bankekspert bakker hende op.

Det nye regelsæt kan gøre det sværere for kvinder at komme til tops.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»Det nye regelsæt kan gøre det sværere for kvinder at komme til tops. Det er skidt, fordi ledelser bør afspejle samfundet,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han håber dog, at Nina Smith og andre formænd i finanssektoren tør udfordre Finanstilsynet og alligevel ansætte kompetente kvinder i ledelsesstillinger, selvom de mangler lidt erfaring.

Nina Smith mener, at baggrunden for de skærpede regler er, at finanskrisen og hvidvask-sagerne har skræmt Finanstilsynet og EU.

»Vi er ikke helt idioter i bestyrelserne, og selv om der er begået fejl, er det ikke hensigtsmæssigt at lave generelle regler,« siger Nina Smith.

Når der er et problem i dag, er det fordi, pengeinstitutterne historisk ikke har været gode nok.

Tobias Thygesen, kontorchef i Finanstilsynet.

Finanstilsynet afviser, at de nye regler gør det sværere at få andre kvinder til at følge dem.

»Der er intet i reglerne, som forholder sig til køn eller diversitet, og når der er et problem i dag, er det fordi, pengeinstitutterne historisk ikke har været gode nok til at give ansvar og forfremme på et bredt og diversificeret grundlag,« siger Tobias Thygesen, kontorchef i Finanstilsynet.

Han understreger samtidig, at der ikke er tale om skærpelse af reglerne, men udelukkende om en vejledende konkretisering af EU-kravene.

De modsætter sig ønsket om flere kvinder i ledelsen.

Kai Hammerich, managing partner i headhunterbureauet Korn Ferry.

En headhunter med mange års erfaring med at finde topchefer og direktionsmedlemmer til den danske finanssektor er enig med Finanstilsynet i, at reglerne ikke beskæftiger sig med køn, men det ændrer ikke hans syn på de mulige konsekvenser i praksis:

»Selvom reglerne er kønsneutrale, og intentionerne er gode, er konsekvensen konserverende, og de modsætter sig ønsket om flere kvinder i ledelsen,« siger Kai Hammerich, managing partner i headhunterbureauet Korn Ferry.

BRANCHENYT
Læs også