Finans

Salg til 21 mia. kr. godkendt: Nets-direktør glæder sig over konkurrenceafgørelse

Finansdirektør Klaus Pedersen er godt tilfreds med, at EU-Kommissionen har godkendt Nets' salg af bl.a. Betalingsservice til Mastercard.

Nu er vejen banet for, at Mastercard kan købe bl.a. Betalingsservice af Nets. Foto: Jens Dresling

Der er nu ikke flere hindringer i vejen for, at Nets kan afslutte salget af en forretningsenhed til Mastercard for 21 mia. kr.

EU-Kommissionen godkendte mandag handlen betinget, og det vækker glæde hos den danske betalingsvirksomhed.

»Vi er glade for Europa Kommissionens beslutning, der baner vejen for, at vi snarest muligt kan afslutte salget af Corporate Services til Mastercard,« siger Klaus Pedersen, CFO i Nets Group.

Milliardhandlen
  • Nets meddelte den 6. august 2019, at man var nået til enighed med amerikanske MasterCard om en overtagelse af af Nets' Corporate Services-division, der bl.a. huser Betalingsservice.
  • Handlen var betinget af godkendelse af »relevante myndigheder«.
  • I første omgang blev frasalget anmeldt under fusionsreglerne til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
  • I september sidste år meddelte styrelsen imidlertid, at man havde sendt sagen videre til EU-Kommissionen for en endelig afgørelse.
  • Det var første gang i 20 år, at de danske konkurrencemyndigheder havde sendt en fusionssag til afgørelse i Kommissionen.

De solgte aktiviteter dækker over hovedparten af Nets Corporate Service-forretning. Det vil sige clearing og realtidsbetalinger samt digitale regningsbetalinger, herunder Betalingsservice i Danmark og AvtaleGiro/eFaktura i Norge. NemID i Danmark er dog ikke en del af handlen.

Nets og Mastercard offentliggjorde handlen den 6. august sidste år med en pris på 2,85 mia. euro - cirka 21,2 mia. kr.

At handlen er betinget godkendt betyder, at Mastercard skal give en tredjepart adgang til at sælge den løsning med realtidsclearing, som den amerikanske gigant nu har købt af Nets, i Europa.

På den måde mener EU-Kommissionen, at konkurrencen i Europa sikres. Det bliver næppe et problem for Mastercard, der er interesseret i Nets' løsning til det globale marked og ikke det europæiske.

At Mastercard har et globalt perspektiv, fastslog adm. direktør Bo Nilsson fra Nets, da handlen sidste år blev annonceret:

»Med sin globale rækkevidde er Mastercard i en unik position til at kunne forløse det potentiale som vores konto-til-konto platform har.«

Ifølge EU-Kommissionen er konkurrencen med afgørelsen sikret.

»Den afgørelse, der er truffet i dag, sikrer, at effektiv konkurrence bevares, og at udviklingen af en ny og innovativ udbyder af infrastrukturtjenester for betalingssystemer i realtid fremmes,« udtaler Margrethe Vestager, næstformand i EU-Kommissionen, i en pressemeddelelse.

Den danske Forbruger- og Konkurrencestyrelse er på trapperne med en analyse af markedet for automatiske regningsbetalinger.

I det lys rummer afgørelsen fra EU-Kommissionen en interessant passage, idet der ifølge kommissionen snart er billigere løsninger til rådighed end Betalingsservice:

»Kommissionen fandt især, at virksomhedernes aktiviteter kun overlapper i Norden, hvor Nets' A2A-betalingsvirksomheds eksisterende løsninger (bl.a. Betalingsservice, red.) forventes at blive mindre vigtige uanset fusionen, idet de snart vil blive erstattet af mere innovative og billigere løsninger,« skriver kommissionen i godkendelsen.

BRANCHENYT
Læs også