Finans

Ny undersøgelse: 11 pct. af landets mindre virksomheder har været ramt af it-kriminalitet

En ny undersøgelse blandt mindre virksomheder viser, at trods frygt for cyberkriminalitet har 4 ud af 10 virksomheder ikke en plan klar, hvis uheldet er ude.

46 pct. af 352 mindre virksomheder svarer i en ny undersøgelse, at de er bekymrede for at blive ramt af cyberkriminalitet. Foto: WEF.

It-angreb er ikke kun noget, der rammer giganter som A.P. Møller-Mærsk og ISS. Direkte adspurgt svarer 11 pct. af 352 adspurgte direktører og ejerledere i mindre virksomheder, at deres virksomhed har været ramt af it-kriminalitet.

Det viser en undersøgelse, som analysevirksomheden MarketMinds har gennemført for Købstædernes Forsikring blandt mindre virksomheder med 10-49 ansatte.

Undersøgelsen

MarketMinds har på vegne af Købstædernes Forsikring spurgt den adm. direktør eller økonomidirektør i 352 mindre virksomheder med 10-49 ansatte om cyberkriminalitet.

  • 46 pct. af virksomhederne svarer, at de er bekyrede for at blive ramt af cyberkriminalitet.
  • 42 pct. svarer, at de ikke har en plan for, hvad de skal gøre i tilfælde af et it-angreb rammer.
  • 27 pct. svarer, at de ikke har en cyberforsikring, der dækker driftstab og udgifter forbundet med cyberkriminalitet.
  • 11 pct. svarer, at de har været ramt af it-kriminalitet.
  • 31 pct. svarer, at de vil øge investeringerne i it-sikkerhed de næste tre år.

Kilde: Analysevirksomheden MarketMinds.

Samtidig svarer 46 pct. af virksomhederne, at »de er bekymrede for at blive udsat for cyberkriminalitet«.

Alligevel er skuffen med planerne for håndtering af et it-angreb tom i 4 ud af 10 af virksomhederne.

»Når man tænker på, hvor dyrt og besværligt det er at få besøg af cyberkriminelle, kan det godt undre mig, at tæt på hver anden ikke har en plan, hvis uheldet er ude,« siger Anders Hestbech, adm. direktør i Købstædernes Forsikring.

Forsikringsdirektøren slår fast, at tiden, hvor risikoen for cyberangreb kun var noget, der var på dagsordenen i landets største koncerner, for længst er forbi.

I kølvandet på en periode med nedlukninger og reduceret omsætning for rigtig mange, er følgerne af et hackerangreb nok det sidste, de mindre virksomheder har brug for.

Anders Hestbech, adm. direktør i Købstædernes Forsikring

I dag er alle virksomheder uanset størrelse og branche i risikozonen, lyder meldingen.

»Mange tror fejlagtigt, at det (cyberangreb, red.) kun er forbeholdt de helt store spillere, fordi det er dem, man hører om i medierne. Dermed gør de sig sårbare,« siger Anders Hestbech.

Som forsikringsdirektør kan han dog glæde sig over, at 7 ud 10 af de adspurgte virksomheder svarer, at de har en cyberforsikring, der dækker tab på driften og udgifter forbundet med cyberkriminalitet.

Det efterlader imidlertid 3 ud af 10 virksomheder uden et økonomisk sikkerhedsnet, hvis uheldet er ude, og de bliver ramt af f.eks. et hackerangreb, et ødelæggende virusangreb eller indbrud i netbanken.

Et tal som undrer Anders Hestbech.

»I kølvandet på en periode med nedlukninger og reduceret omsætning for rigtig mange, er følgerne af et hackerangreb nok det sidste, de mindre virksomheder har brug for,« siger han.

Netop kombinationen af coronakrise og cyberkriminalitet fik i april forsikringsgiganten Tryg til at gå ud med et tilbud til små og mellemstore virksomheder om gratis at forsikre sig mod cyberkriminalitet i tre måneder.

Læs også
Top job