Finans

Coronanedtur kostede ATP 11,6 mia. kr. på seks måneder

ATP indhentede i andet kvartal en stor del af det tabte fra begyndelsen af året.

Årets første tre måneder resulterede i et negativt afkast på 29,2 mia. kr. før skat for ATP's investeringsportefølje. Efter seks måneder var det negative afkast reduceret til 11,6 mia. kr. Foto: ATP.

Nedturen på finansmarkederne i begyndelsen af coronakrisen satte så dybe spor hos ATP, at pensionskæmpen halvvejs igennem året fortsat var ramt af negativt afkast. Det viser det halvårsregnskab, som ATP har offentliggjort tirsdag morgen.

Investeringsafkastet i årets første seks måneder lød på minus 11,6 mia. kr. Til sammenligning høstede ATP 29,6 mia. kr. fra finansmarkederne i samme periode sidste år.

»Første halvår har været præget af voldsom finansiel uro. Jeg hæfter mig ved, at ATP’s garantier har været intakte gennem hele perioden, så medlemmerne er sikret den økonomiske grundtryghed, vi er sat i verden for at bidrage til,« udtaler Bo Foged, adm. direktør i ATP, i forbindelse med regnskabet.

I andet kvartal var der dog store plusser på investeringsafkastet. ATP kom igennem årets første tre måneder med et negativt investeringsafkast på 29 mia. kr., så dermed har pensionsselskabet hentet mere end halvdelen af det tabte tilbage i andet kvartal.

Det negative investeringsafkast i første kvartal skrev sig ind i historiebøgerne. Det var næsten det samme, som pensionspengetanken tabte på sine investeringer i hele 2008, da finanskrisen ramte. Her endte afkastet på et minus på 30 mia. kr.

Siden udgangen af juni er milliarderne fortsat med at strømme tilbage i pengetanken hos ATP, og dermed er det negativt afkast blevet vendt til et plus i august, oplyser ATP.

»Selv om halvåret slutter med et minus, kan jeg ikke lade være med at skæve til udviklingen henover sommeren, hvor investeringsporteføljen igen er i plus for 2020,« siger Bo Foged.

Ser man på, hvordan afkastet efter årets første seks måneder var sammensat, var det særligt ATP’s investeringer i børsnoterede aktier i udlandet, der trak ned. De gav et negativt afkast på 12,3 mia. kr. i halvåret.

Omvendt gav pensionsselskabets investeringer i stats- og realkreditobligationer et afkast på 16 mia. kr. i den første halvdel af 2020.

ATP opererer med en afdæknings- og investeringsportefølje. Afdækningsporteføljen har til formål at sikre, at ATP kan leve op til de garantere pensioner, mens investeringsporteføljen bl.a. har til formål at bevare de garanterede pensioners værdi i forhold til inflationen. Afkastet for afdækningsporteføljen endte på 54,1 mia. kr. i første halvår.

BRANCHENYT
Læs også