Finans

Banker: Techselskaber vil fortsætte børsfesten trods aktieuroen

De mest populære teknologiaktier faldt kraftigt i sidste uge efter store stigninger i år. Landets største banker anbefaler dog stadig investorer at købe op.

Teknologiaktier i både Europa og USA er strøget til vejrs under coronakrisen. Priserne på nogle selskaber er nu på højde med, hvad man så under dotcom-boblen i slutningen af det forrige årtusinde.

Aktierne i USA tog en stor rutsjetur i slutningen af forrige uge. Alligevel anbefaler danske storbanker, at investorerne skal blive ved med at købe op.

»Jeg kan godt forstå, at man som investor sidder og tænker, at det simpelthen ikke kan være rigtigt, at selskaber kan være så meget værd. Men de skaber faktisk en vækst, der retfærdiggør stigningerne, så jeg er ikke så skræmt,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Teknologisektoren som helhed er i år steget 38 pct. i USA, mens det generelle indeks er steget omkring 10 pct. Og en række af de store techgiganter som Apple og Amazon er steget over 70 pct.

Ved udgangen af juli var det europæiske teknologi-indeks - MSCI Europe Information Technology Index - steget 20 pct.point mere end det generelle MSCI Europe index i år.

En kombination af lave renter, økonomiske hjælpepakker og en nedlukning, der tvang folk til at blive hjemme og øgede deres forbrug af digitale platforme og teknologisk udstyr, har fået aktierne til at stryge til himmels de seneste måneder.

Men det er ikke kun coronakrisen, der er forklaringen. Digitaliseringen er kommet for at blive, og derfor vil teknologiselskaberne fortsat have vækst, mener Nordea, der ligesom Danske Bank har en overvægt-anbefaling på it-aktierne.

»Der er mange argumenter for, at det også er en udvikling, vi vil se fremadrettet. Vil vil forsat investere i it og kunstig intelligens. Det er der, at effektiviseringen og produktiviteten skal komme fra i fremtiden. Corona har bare været med til at speede det op,« siger investeringsstrateg i Nordea Simon Kristiansen.

Verden er blevet digital for evigt, og de virksomheder, der tilbyder teknologiplatforme, der giver direkte adgang til forbrugerne, vil være vinderne, og derfor kan de handles meget højt op i værdier, for selskaberne har vist, at deres forretningsmodel fungerer. Modsat under dot.com-boblen, hvor mange selskaber krakkede, fordi de ikke tjente penge.

»Der er da mange af vores kunder, der spørger, om tech kan blive ved med at stige, og til det må vi bare sige ja,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA, der også anbefaler en overvægt i it.

Men selvom digitale platforme vil vokse hurtigere end resten af økonomien i mange år, vil tempoet ikke fortsætte. Og investorernes jubelinteresse skaber boblelignende tilstande.

»Der er lidt et boblescenarie over de amerikanske teknologiaktier og deres himmelflugt. De er prissat, som vil de fortsat vokse uden modstand. På den anden side har covid-19 givet god vind i sejlene til samme aktier, og jeg tvivler på, at kurserne falder voldsomt,« siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.

Risikoen for, at der dukker modvind op i form af regulering, og at de store spillere efterhånden begynder at udkonkurrere hinanden, og at nye frontløbere dukker op, er stor.

»Forventningerne vil næppe kunne indfries, og en dag - måske om to måneder eller to år - vil man opdage, at den fysiske verden stadig eksisterer, og at de store teknologivirksomheder kan blive alvorligt udfordret af både konkurrence og regulering. Men indtil det sker, vil teknologiaktierne feste videre. Børskurserne kan nå meget højere op,« lyder det fra Jeppe Christiansen, adm. direktør i Maj Invest.

Læs også
Top job