Finans

Nyt medlem af vagthunds bestyrelse var central del af bankskandale

Troels Ørting Jørgensen er udpeget som nyt medlem af Finanstilsynets bestyrelse. Men nu retter fokus sig mod hans rolle i en banksandale i en britisk storbank.

I Europol har Troels Ørting Jørgensen er udpeget som nyt medlem af Finanstilsynets bestyrelse, men har ifølge FinansWatch spillet en vigtig rolle i en bankskandale i Barclays. Foto: Arkiv. Foto: Jens Dresling

Troels Ørting, der er blandt de fire nye medlemmer i Finanstilsynets bestyrelse, som erhvervsminister Simon Kollerup onsdag udpegede, har spillet en nøglerolle i en bankskandale i britiske Barclays. 

Det skriver Finanswatch.

Troels Ørting var i perioden 2015 til 2018 ansat som sikkerhedschef i den britiske storbank Barclays. Her var han ifølge Finanswatch en central person i en ulovlig jagt på en whistleblower.

Whistlebloweren havde sendt to kompromitterende breve til bankens bestyrelse, hvor vedkommende beskyldte topchef Jes Staley for at have dækket over personlige problemer hos en ven, der senere blev ansat i Barclays.

Derfor fik Troels Ørting ifølge Finanswatch til opgave at opspore personen bag brevene. Der blev derefter taget kontakt til de amerikanske føderale myndigheder og det amerikanske postvæsen - dog uden at oplyse postvæsenet, at man ledte efter en whistleblower.

Jagten på whistlebloweren affødte en undersøgelse fra de amerikanske myndigheder, der førte til en bøde på knap 100 mio. kr. til Barclays og en bøde fra de britiske myndigheder til Jes Staley svarende til mere end 5 mio. kr. samt skarp kritik af bankens praksis.

Troels Ørting, der ikke har ønsket at udtale sig om sin tid i Barclays til Finanswatch, stoppede i banken i 2018. Ifølge anonyme kilder, som mediet har talt med, skyldes det, at han blev fyret for at have brugt bankens midler på personlige udgifter.

BRANCHENYT
Læs også