Serier

Sydbank: Manglende handelsaftale kan presse BoE til negative renter

Corona rammer verden
Hvis det ender uden en handelsaftale vil alle dele af den britiske økonomi komme under gevaldigt pres. Foto: AP/Tim Ireland

Forhandlingerne om en handelsaftale mellem Storbritannien og EU skal gerne vise fremskridt snart, hvis det ikke skal ende med et hårdt brexit uden aftale.

Sådan lyder vurderingen fra Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank.

Han peger på, at briternes plan om ikke at overholde alle dele af den ellers vedtagne udtrædelsesplan fra 2019 kan bringe en endelig handelsaftale i fare.

Samtidig nærmer deadline sig med hastige skridt.

- I første omgang vil investorerne se frem mod EU-topmødet i denne uge den 24.-25. september, hvor brexit er blevet rykket op på dagsordenen. Hvis der ikke er fremskridt i forhandlingerne her i september, kommer vi for alvor tæt på deadline, der fra den britiske side er sat til den 15. oktober, skriver Kim Blindbæk i en kommentar.

Og hvis det ender uden handelsaftale, vil både den samlede britiske økonomi, det britiske pund og den britiske centralbank, Bank of England, komme under gevaldigt pres.

Ud over brexit slås den britiske økonomi nemlig også med coronakrisen. Det økonomiske uføre har sendt styringsrenten i Storbritannien ned i 0,1 pct., og det renteniveau har i lang tid været betragtet som værende bunden ifølge Kim Blindbæk.

- Nu ser vi imidlertid, at den britiske økonomi – foruden brexit-usikkerheden – kæmper med store konsekvenser af coronakrisen. Vi vurderer, at no-deal vil tvinge Bank of England til at sænke renten til minus 0,25 pct. i løbet af 2021, skriver seniorøkonomen.

- Før en rentenedsættelse kommer på tale, vil Bank of Englands højst sandsynligt udvide opkøbet af obligationer, fortsætter han.

Læs også
Top job