Serier

Banker er en stopklods: Erhvervsdrivende kan ikke få udbetalt millioner i bevilliget coronastøtte

683 erhvervsdrivende har endnu ikke fået udbetalt coronastøtte for 40,5 mio. kr. fra det offentlige.

Corona rammer verden
Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup er særligt små og mellemstore virksomheder hårdt ramt af coronakrisen, og derfor er det vigtigt, at hjælpen når ud til dem. Foto: Stine Bidstrup

683 erhvervsdrivende risikerer at gå konkurs, fordi de ikke kan få den coronastøtte, som de er berettiget til.

Sådan lyder opråbet fra interesseorganisationen for små erhvervsdrivende SMVdanmark, efter at Erhvervsstyrelsen har lavet en opgørelse for Finans, som viser, at 40,5 mio. kr. er bevilliget til 683 erhvervsdrivende, som ikke har fået pengene udbetalt.

For at undgå snyd udbetaler Erhvervsstyrelsen kun penge til Nemkonti, men nogle erhvervsdrivende kan ikke få en konto i en bank og har dermed heller ingen Nemkonto.

»Vi taler om nødhjælp til virksomheder på randen af konkurs. Nødhjælp, som de har ventet på i et halvt år. Det er næsten 700 mennesker, som risikerer at ende i en personlig tragedie,« siger Alexander Nepper, politisk chefkonsulent i SMVdanmark.

Det er vigtigt, at hjælpen kommer ud til de danske virksomheder.

Simon Kollerup, erhvervsminister

Ifølge erhvervsorganisationen er det et problem, at virksomheder ikke har ret til at få en erhvervskonto i banken, når det er forudsætningen for at få coronastøtte udbetalt.

Det var nedlukningen af samfundet i marts, der påførte erhvervslivet store tab, som Folketinget valgte delvist at kompensere for med offentlig støtte.

I den forbindelse lovede bankerne, at de ville udvise samfundssind, og deres interesseorganisation, Finans Danmark, peger på, at langt de fleste virksomheder får udbetalt den bevilgede coronastøtte uden problemer.

»Erhvervsstyrelsens tal viser ikke, at bankerne blokerer for, at erhvervsdrivende kan få coronastøtte – tværtimod viser tallene, at langt størstedelen får hjælp. Bankerne gør alt, hvad de kan og strækker sig langt for at hjælpe virksomhederne også ved at yde lån, hvis der er brug for det,« skriver Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark, i en e-mail.

Erhvervsminister Simon Kollerup appellerer til bankerne om at hjælpe de erhvervsdrivende, som i forvejen er hårdt ramt af coronakrisen.

»Det er vigtigt, at hjælpen kommer ud til de danske virksomheder. Derfor har jeg tidligere været i dialog med branchen for at sikre, at de virksomheder, der opfylder kravene og reglerne i lovgivningen, kan få en erhvervskonto. Det har jeg en klar forventning om, at bankerne lever op til,« skriver erhvervsministeren i en e-mail, hvor han ikke svarer på, om erhvervsdrivende skal have ret til at oprette en basal erhvervskonto i en bank.

Der er ikke komplekse økonomiske transaktioner i de her virksomheder.

Alexander Nepper, politisk chefkonsulent, SMVdanmark


Ifølge Finans Danmark stilles der stadig større krav til, hvor godt bankerne skal kende deres kunder for at undgå at blive misbrugt til hvidvask. Manglende kendskab kan føre til, at erhvervskunder ikke kan få en bankkonto.

»Det er den potentielle kundes vægring ved at give de fuldstændige oplysninger, som i langt de fleste tilfælde medfører en afvisning. Afvisninger vil også ske i det omfang, der er mistænkelige forhold,« skriver Kjeld Gosvig-Jensen.

Den forklaring køber SMVdanmark ikke.

»Bankerne har ikke haft styr på deres hvidvaskindsats og er blevet misbrugt af internationale kriminelle. Men det kan ikke være rigtigt, at små danske erhvervsdrivende som en konsekvens af det ikke kan få den basale hjælp, de har brug for. Bankerne kan se virksomhedens branchekode og oplysninger – at det er en frisør på hovedgaden i Viborg. Der er ikke komplekse økonomiske transaktioner i de her virksomheder,« siger Alexander Nepper.

Læs også