Finans

Storinvestor: Disse fire faktorer bliver forstærket af coronakrisen

Den store amerikanske kapitalforvalter har udpeget fire faktorer, som kan blive forstærket af coronakrisen.

Uvejr over det centrale forretningskvarter i Bejing. Foto: Andy Wong/AP

Coronakrisen er formentlig ikke færdig med at sætte sine aftryk på de globale markeder, selv om chokbølgerne fra foråret har lagt sig på finansmarkederne. Sådan lyder det fra den store amerikanske kapitalforvalter Pimco i et nyt såkaldt secular outlook, der dækker de kommende år.

Den krise, som coronavirussen og de efterfølgende restriktioner har udløst, kan nemlig sætte yderligere fart i disruptive trends.

»Vi har konkluderet, at flere af de trends, vi har identificeret som disruptive, sandsynligvis vil blive endnu mere udtalte i de kommende år,« skriver Pimco, der med en formue under forvaltning på ca. 12.000 mia. kr. hører dermed til blandt verdens største.

De fire disruptive trends, som kan blive forstærket af coronakrisen er ifølge Pimco:

  • Kina

Kina har øget sin indflydelse i verden, og det har allerede ført til geopolitiske spændinger med bl.a. USA.

»Kinas opstigning til en økonomisk magt forstyrrer den etablerede geopolitiske orden, der er domineret af USA, og det vil sandsynligvis blive fremskyndet af, at Kina er kommet hurtigt og stærkt ud af coronakrisen,« skriver Pimco.

  • Populisme

Populisme er negativt for markederne og økonomierne, og det kan føre til uforudsigelige udfald, har Pimco tidligere påpeget.

»Populisme og dens slægtninge protektionisme og nationalisme vil sandsynligvis blive forstærket af den pandemiske recession og den indvirkning, som recessionen har på den stigende ulighed,« lyder det fra Pimco.

  • Klimarelateret risici

Mark Carney, der tidligere var centralbankchef i Bank of England, og som for nyligt blev hyret som rådgiver af Pimco, har fremhævet risikoen for et såkaldt klimarelateret Minsky moment. Begrebet dækker over et kollaps i aktivpriser.

»Klimarelaterede risici og deres indvirkning på menneskeliv og økonomisk aktivitet er blevet endnu mere tydelige og akutte i år. Desuden bliver investorer nødt til at indregne yderligere reaktioner i form af regulering. Det er nu helt almindelige emner, og de vil med stor sandsynlighed påvirke finanspolitik, beslutninger i den private sektor, kapitalstrømme og aktivpriser i de kommende år,« påpeger Pimco.

  • Teknologi

Pimco har tidligere peget på, at udviklingen inden for teknologi skaber vindere og tabere inden for erhvervslivet. Vinderen tager det hele, mens taberen risikerer at gå konkurs. Samtidig kan udviklingen føre til arbejdsløshed, når f.eks. robotter tager over for mennesker.

»Teknologiens rolle som en gavnlig, men også disruptiv kraft er blevet forstærket af covid-19-krisen. Mens arbejds- og forbrugsmønstre sandsynligvis vil vende tilbage til niveauet før krisen, når pandemien er ovre, vil de ting, som nye og etablerede teknologiselskaber har opnået under krisen, gøre dem til en endnu stærkere disruptiv kraft,« lyder det fra Pimco.

BRANCHENYT
Læs også