Finans

Tidligere topledelse for verdens ældste bank idømt fængsel

Den tidligere topchef og den tidligere formand for italienske Banca Monte dei Paschi de Siena skal afsone fængselsdomme og betale tocifrede millionbøder for markedsmanipulation og regnskabsfusk.

Der er faldt dom i sagen mod den tidligere topledelse i den italienske Banca Monte dei Paschi de Siena. Foto: Bloomberg

Alt er langt fra foregået efter bogen i den italienske bank Banca Monte dei Paschi de Siena.

Det har retten i Milano afgjort, efter at den har fældet dom i en retssag mod de to mænd, der tidligere stod i spidsen for banken som henholdsvis topchef og formand.

Alessandro Profumo and Fabrizio Viola skal nu både bag tremmer og betale anseelige bøder for at have overtrådt loven.

Det skriver Bloomberg.

Den tidligere topchef og den tidligere formand er blevet idømt seks måneders fængsel og bøder på 2,5 mio. euro, svarende til knap 19 mio. kr., for markedsmanipulation og falsk regnskabsførelse.

Helt konkret handler det en række derivativ-handler mellem 2012 og 2015 under navnene Alexandria og Santorini, som banken ikke har bogført som derivativer.

Banca Monte dei Paschi de Siena, der er grundlagt i 1472 og dermed er verdens ældste bank, har i en årrække været presset helt ud på kanten.

Banken så en voldsom vækst før finanskrisen, men siden da er det gået nedad bakke.

Da hele Italiens banksektor i kølvandet på gældskrisen ramlede ind i problemer, stod Banca Monte dei Paschi de Siena som en af de forreste til at modtage krisehjælp. Banken var en af de tre italienske banker, der i 2014 dumpede EU’s stresstest, og staten har flere gange reddet banken.

I slutningen af 2015 havde banken - der er Italiens tredje største - 46,9 mia. euro ude at svømme i misligholdte lån, har New York Times tidligere skrevet.

BRANCHENYT
Læs også