Finans

Mareridt slut for ballonmand: Bankskifte banede vej for 36.400 kr. i coronastøtte

Erhvervsdrivende Reza Miravareh blev bevilliget coronastøtte i foråret. Han har kæmpet en hård kamp for at få dem udbetalt.

Reza Miravareh er skiftet til Lunar Bank for at få sin bevilligede coronastøtte udbetalt. Foto: Privat

Et økonomisk mareridt er slut for ballonsælgeren Reza Miravareh, som efter flere måneders frustrationer endelig har fået sin coronastøtte udbetalt.

I foråret tildelte Erhvervsstyrelsen ham 36.395,60 kr. i kompensation for tabt omsætning, men hans mangeårige bankforbindelse, Danske Bank, blokerede for udbetalingen af pengene.

Banken ville ikke give hans virksomhed en erhvervskonto, som er kravet for at få coronastøtte udbetalt. Erhvervsstyrelsen har en dispensationsordning for personligt ejede virksomheder. De kan benytte en privat Nemkonto, men kun hvis banken godkender det. Den godkendelse har Danske Bank ikke ønsket at give Reza Miravareh.

For ham var løsningen at skifte bank. Men det var heller ingen nem løsning. Flere andre banker ønskede ikke at tage en lille erhvervsdrivende ind som ny kunde, oplyser ballonsælgeren, der har forsøgt sig flere steder.

Det håber jeg, for jeg er glad for mit arbejde.

Reza Miravareh, ballonsælger

Flere måneders frustrationer fik dog en brat ende. Da han blev parret med den digitale Lunar Bank, tog det nøjagtig 4 timer og 58 minutter, før ballonsælgeren stod med den eftertragtede erhvervskonto. Få dage senere tikkede coronastøtten ind på kontoen.

»Det er jeg meget glad for. Det er gået hurtigt og uden problemer. Lunar Bank er en rigtig god bank,« siger Reza Miravareh.

Han forstår stadig ikke, hvorfor Danske Bank – hvor han var kunde i mere end et årti – ikke kunne hjælpe ham. Danske Bank vil ikke udtale sig om sagen, men har tidligere begrundet afvisningen i en e-mail til Reza Miravareh:

»Afslaget begrundes i, at vi vurderer, at virksomheden nu og i fremtiden ikke kan leve op til gældende kend din kunde-procedurer, da der er mange kontante indbetalinger på din private konto,« skrev en chef for bankens Welcoming Team 3 til ham i juli i år.

Coronastøtten falder på et tørt sted. Reza Miravareh har ingen indtjening i sin virksomhed på grund af coronapandemien. Han sælger balloner på Vorbasse Marked, Hjallerup Marked og de øvrige markeder i landet.

»Alle kræmmermarkeder er lukket. Men hvis der kommer en vaccine, åbner de måske igen næste år. Det håber jeg, for jeg er glad for mit arbejde,« siger Reza Miravareh.

Lunar Bank har et ønske om at få flere erhvervsdrivende og iværksættere som kunder.

»Jeg kommer selv fra den traditionelle finansielle sektor, så jeg ved, hvor svært det er at få en erhvervskonto. Men vi vil gerne iværksættere,« siger Jacob Faber, forretningschef i Lunar Bank.

Han må ikke udtale sig om konkrete kunder. Men han oplyser, at Lunar Bank altid undersøger nye kunder i forhold til hvidvask. Når Reza Miravareh er blevet budt velkommen, betyder det, at han har overholdt alle krav.

»Vi er meget trygge ved at tage kunder ind, der kan forklare og dokumentere deres forretning og de transaktioner, der kommer til at ske,« siger Jacob Faber.

De små erhvervsdrivendes erhvervsorganisation, SMV Danmark, har netop holdt et møde med Lunar Bank for at se, om det giver mening at indlede et samarbejde for at hjælpe de erhvervskunder, som jævnligt kommer i klemme i de etablerede banker.

»Det er interessant, hvis det her kunne være første skridt på vej mod, at banker også kunne være mere simple at komme ind i. For mange små erhvervsdrivende er det en barriere at få en erhvervskonto, men sådan bør det ikke være,« siger Alexander Nepper, chefkonsulent i SMV Danmark.

Reza Miravareh har indtil nu fået coronastøtte for marts til juni. Derfor skal han nu til at søge støtte om den efterfølgende periode. Men efter bankskiftet skal han ikke længere bekymre sig om at få pengene udbetalt. Nu handler det blot om at få ansøgt.

»Det skal nok gå. Nu er jeg optimist,« siger Reza Miravareh.

BRANCHENYT
Læs også