Finans
BREAKING

Analytiker: Bankerne har to måder at videresende særskat til kunderne

Jyske Banks hovedkontor i Silkeborg. 
Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Der ventes nye initiativer fra de danske banker, efter at de er blevet pålagt en ny særskat. Imens fraråder Forbrugerrådet bankerne at videresende regningen til kunderne.

Det skriver Berlingske Business.

Den danske regering nåede kort før efterårsferien et flertal om en aftale om tidlig tilbagetrækning - også kendt som "Arne-pension."

Aftalen skal finansieres ved blandt andet at beskatte finanssektorens overskud. Det har fået bankerne til at true med at sende regningen videre til deres kunder.

- Det er meget sandsynligt, at et modsvar til særskatten er på trapperne. Det behøves ikke nødvendigvis at være sammenfaldende med bankregnskaberne, men det vil være et naturligt sted, siger Mads Thinggaard, der er bankanalytiker i ABG Sundal Collier, til Berlingske Business.

Analytikeren ser to oplagte måder at videregive regningen til kunderne.

Bankerne kan for eksempel sænke grænsen for, hvornår private skal betale negative renter.

Her ser ABG Sundal Collier for eksempel, at Jyske Bank kan indhente 59 mio. kr. ekstra om året, hvis banken sænker sin grænse fra 250.000 kr. til 100.000 kr.

En anden mulighed er at sænke indlånsrenten for privatkunder fra minus 0,60 pct. til minus 0,75 pct. En sådan løsning ville i Jyske Banks tilfælde give 53 mio. kr. ekstra om året.

I Forbrugerrådet Tænk opfordres bankerne til ikke at videresende regningen til kunderne. Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen siger til avisen, at det er et tegn på konkurrenceproblemer, hvis alle banker bare kan sende regningen videre.

Læs også