Finans

ATP har indhentet milliardtab - og mere til

ATP sikrede sig et afkast på den såkaldte investeringsportefølje på næsten 17 mia. kr. i tredje kvartal.

Pensionskæmpen er kommet igennem årets første ni måneder med et plus på investeringskontoen. Foto: PR/ATP

ATP har indhentet de tab, der opstod under den første del af coronakrisen på de finansielle markeder. Og mere end det.

Det fremgår af et nyt kvartalsregnskab fra landets største pengetank.

Konkret har ATP's investeringsportefølje leveret et afkast på næsten 17 mia. kr. i tredje kvartal. Efter et investeringsafkast for årets første seks måneder på mere end minus 11 mia. kr. lød afkastet efter ni måneder på 5,1 mia. kr.

Det er til stor tilfredshed for Bo Foged, topchef i ATP.

»Vi har i mange år arbejdet målrettet med processer og risikostyring. Det har været stærkt medvirkende til, at vi har kunnet styre igennem den værste krise på de finansielle markeder i moderne tid,« siger han i en pressemeddelelse.

Efter omkostninger og skat landede afkastet på 3,9 mia. kr. for årets første tre kvartaler.

»Selv om man skal være varsom med at se på enkelte kvartaler, når man som ATP er en langsigtet investor, så er jeg tilfreds med, at vi – trods de voldsomme fald på finansmarkederne i starten af året - har formået at skabe et positivt afkast i 2020 indtil videre,« siger Bo Foged.

Det negative investeringsafkast i første kvartal skrev sig ind i historiebøgerne. Det var næsten det samme, som pensionspengetanken tabte på sine investeringer i hele 2008, da finanskrisen ramte. Her endte afkastet på et minus på 30 mia. kr.

De første måneder af året smitter stadig af, når man ser på investeringsafkastet for de første ni måneder. I samme periode sidste år endte afkastet fra investeringsporteføljen på næsten 37 mia. kr., som efter omkostninger og skatter endte på 30,1 mia. kr.

ATP opererer med en afdæknings- og investeringsportefølje. Afdækningsporteføljen har til formål at sikre, at ATP kan leve op til de garanterede pensioner, mens investeringsporteføljen bl.a. har til formål at bevare de garanterede pensioners værdi i forhold til inflationen.

BRANCHENYT
Læs også