Finans

To danske banker fusionerer: Vil være Danmarks stærkeste lokalbank

Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse har valgt at slå pjalterne sammen.

Vestjysk Bank beholder sit navn efter fusionen med Den Jyske Sparekasse. Foto: Per Folkver

De to jyske banker Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse vil fusionere. Det oplyser parterne om torsdag morgen i en fondsbørsmeddelelse.

Lykkes det at få gennemført sammenlægningen, vil den fusionerede bank blive Danmarks 8. største bank og en af Danmarks største lokalt forankrede banker med en balance på 38 mia. kr. og et samlet forretningsomfang på 127 mia. kr.

Den nye bank kommer til at hedde Vestjysk Bank, vil få nyt hovedsæde i Herning og går efter at blive Danmarks stærkeste lokalbank.

»I dag er vi lokale banker med et solidt engagement i det område, vi er en del af, og med et godt kendskab til vores kunder. Fusionen giver os mulighed for at fortsætte med at være lokale, samtidig med at vi sammen kommer til at stå stærkere, til gavn for både vores kunder, aktionærer og medarbejdere,« siger Kim Duus, bestyrelsesformand i Vestjysk Bank, i fondsbørsmeddelelsen.

Kim Duus fortsætter som formand i Vestjysk Bank efter fusionen, mens Niels Fessel, nuværende formand i Den Jyske Sparekasse, bliver næstformand i den nye konstruktion.

Arbejdernes Landsbank, AP Pension og Nykredit er storaktionærer i begge banker og støtter alle fusionens gennemførelse. Det samme gør Finansiel Stabilitet og fem ikke-erhvervsdrivende fonde, som er betydelige aktionærer i Den Jyske Sparekasse.

Det betyder, at der allerede er forhåndstilsagn fra aktionærer, der repræsenterer over halvdelen af aktiekapitalen.

»En fusion mellem Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank er den rigtige beslutning på det rigtige tidspunkt.  Ud over vores lokale forankring deler vi fælles værdier, og vores geografiske placeringer er i vidt omfang komplementære. Fusionen vil give os nogle muligheder, som vi ikke får ved at stå alene,« siger Niels Fessel, bestyrelsesformand i Den Jyske Sparekasse.

Fusionen vil føre til bedre geografisk dækning i Midt- og Vestjylland samt i en række større byer, herunder Århus, Esbjerg, Vejle, Viborg, Herning, Kolding, Randers og Horsens. De to institutter har kun i begrænset omfang afdelinger i samme byer.

Næste skridt i processen frem mod en fusion er, at begge pengeinstitutters generalforsamlinger skal tage stilling til ønsket om fusion. Derfor vil der blive afholdt ekstraordinære generalforsamlinger i både Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank den 13. januar 2021.

Hvis generalforsamlingerne godkender fusionen, vil den træde i kraft den 14. januar 2021.

Fusionen er derudover betinget af, at der opnås godkendelse fra henholdsvis Finanstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Fusionen gennemføres efter et bytteforhold, hvor aktionærerne i Den Jyske Sparekasse pr. aktie i Den Jyske Sparekasse modtager 34 aktier i Vestjysk Bank samt et kontant beløb på 28,17 kr.

BRANCHENYT
Læs også