Finans

Efter skandale og lave renter: Her vil vagthund holde ekstra øje med bankerne

Finanstilsynet vil fremadrettet skærpe sit fokus på beskyttelse af de investorer, som har en lav risikovillighed.

Finanstilsynet vil holde ekstra øje med, at kunder med lav risikoprofil får de rigtige produkter. Foto: Lars Krabbe

Finanstilsynet vil fremover holde ekstra øje med landets banker på ét særligt område. Om de investeringsprodukter, som bankerne sælger til deres kunder, rent faktisk passer til den risikoprofil og tidshorisont, som kunderne har. Det oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Det ekstra fokus kommer bl.a. som en konsekvens af det ekstremt lave renteniveau, som ifølge tilsynet giver bankerne et incitament til at få kunderne til at investere i investeringsforeninger og på den måde tjene penge på gebyrer og provisioner.

»Det er vigtigt for tilliden til den finansielle sektor, at kunderne kan stole på, at de investeringsprodukter, de tilbydes, er til gavn for kunden og passer til kundens risikovillighed og økonomiske forhold. Derfor vil Finanstilsynet i den kommende tid holde ekstra øje med, at pengeinstitutter, fondsmæglerselskaber og udviklere af investeringsprodukter altid udvikler, rådgiver og sælger med den enkelte kundes særlige behov for øje,« udtaler Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet, i pressemeddelelsen.

I finanssektoren skal der være fokus på, at kunderne ikke ender med produkter, som har en højere risiko, end kundernes risikovillighed og tidshorisont tilsiger. Og det gælder i særdeleshed for kunder, der som udgangspunkt har valgt at placere penge på en indlånskonto for at løbe en minimal risiko, lyder det fra tilsynet.

Det er ikke kun den lave rente, der har ført til et øget fokus på investorbeskyttelse. Det kommer også på baggrund af Flexinvest Fri-skandalen i Danske Bank, lyder det fra tilsynet.

I denne sag solgte Danske Bank produktet Flexinvest Fri til tusindvis af kunder velvidende, at kunderne ville tabe penge på produktet. Danske Bank accepterede i begyndelsen af november at betale en bøde på 9 mio. kr. i forbindelse med Flexinvest Fri-sagen.

Skandalen omfattede omkring 87.000 kunder, som i snit har fået betalt mellem 1.000 og 2.000 kr. tilbage fra banken.

BRANCHENYT
Læs også