Serier

Coronakrisen har været en god forretning for forsikringsbranchen

De danske forsikringsselskaber har ikke slået sig nær så meget som frygtet på coronakrisen. Faktisk er pandemien endt som en ret god forretning – undtagen for rejseforsikringsselskaberne.

Corona rammer verden
Coronapandemien gav først en kæmpe udgiftsbunke til forsikringsselskaberne, men siden er de mange aflyste ferier faktisk blevet en god forretning for de store forsikringsselskaber. Arkivfoto: Jens Dresling

Hvad mange frygtede skulle blive et finansielt mareridt, er endt som en god forretning. De danske forsikringsselskaber har indtil videre decideret tjent penge på coronapandemien.

Sådan ser regnestykket ud, efter at selskaberne har afleveret regnskaber for årets første ni måneder.

»Coronapandemien har ubetinget været en god forretning for forsikringsbranchen,« siger Per Grønborg, aktieanalytiker i SEB.

Branchen fik indledningsvis relativt mange tørre tæsk på sine rejseforsikringer, fordi så mange rejser blev aflyst og skulle erstattes.

Men området endte med at blive en overskudsforretning, fordi kunderne derefter overhovedet ikke rejste ud. De fik ingen skader på ferierne, samtidig med at de fleste betaler deres forsikring for et helt år ad gangen.

Samtidig sparede forsikringsselskaberne penge på flere andre områder.

»Det var også evident meget tidligt, at de tomme veje under nedlukningen vil føre til færre bilulykker, og der ville være færre indbrud, fordi vi alle sad hjemme i foråret. Samme effekt må vi forvente i den kommende måned eller to, hvor de fleste igen vil sidde hjemme og arbejde, og vi kommer stadig ikke ud at rejse,« siger Per Grønborg.

En anden overraskende positiv effekt kommer fra området med arbejdsskader.

Der har været masser af anmeldelser af dem til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der samler den slags – i alt 2.033. Af dem er 1.577 klassificeret som erhvervssygdom, og den regning tager det offentlige.

Der kan dog vente flere sager om varige men, hvis mange får følgevirkninger af covid-19.

»Det er en ny sygdom, og dermed kender vi endnu ikke omfanget af senfølger. Men indtil nu er covid-19 ikke slået igennem økonomisk for forsikringsselskaberne på sygdoms- og arbejdsskadedækning,« siger Thomas Brenøe, underdirektør i Forsikring & Pension.

Arbejdsskader

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring samler alle arbejdsskader relateret til covid-19.

Per 7. december var der anmeldt i alt 2.033 arbejdsskader, hvoraf 1.577 var oprettet som erhvervssygdomme, resten som ulykkessager.

De seneste tal viser, at langt de fleste stammer fra sundhedspersonalet.

Sundhed og social 1.260

  • Aldersintegrerede institutioner 31
  • Praktiserende læger 47
  • Børnehaver 32
  • Fysio- og ergoterapeuter 31
  • Hjemmehjælp 72
  • Hospitaler 650
  • Plejehjem 275
  • Andet 122

Offentlig forvaltning, forsvar, socialsikring 218

Undervisning 147

Øvrige hovedbrancher 408

Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

Han peger desuden på, at de danske forsikringsselskaber er sluppet billigere end mange udenlandske konkurrenter, fordi de danske erhvervsforsikringer ikke dækker de driftstab, som virksomheder har haft på pandemien. Det kræver, at der er tale om en pludseligt opstået skade som brand eller tyveri eller oversvømmelser.

Netop erhvervstab er blevet en enorm belastning for den globale forsikringsbranche. Den regning har staten taget i Danmark i form af hjælpepakker.

Topdanmark opgjorde efter tredje kvartal den samlede coronaeffekt til et plus på 58 mio. kr. på det tekniske forsikringsresultat. Men adm. direktør Peter Hermann vil dog endnu ikke slukke de finansielle advarselslamper.

»Generelt kan man sige, at de positive effekter af covid-19 på forsikringsområdet for nuværende viser sig ved en nedgang i antallet af skadeanmeldelser på rejseforsikringer, indboforsikringer og motorforsikringer. Mens de negative effekter af covid-19 typisk er længerevarende effekter. F.eks. vil den stigende arbejdsløshed efterfølgende medføre øgede omkostninger til arbejdsskadeforsikringer og lønsikringer,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Peter Hermann.

Coronapandemien har ubetinget været en god forretning for forsikringsbranchen.

Per Grønborg, aktieanalytiker i SEB

Der er enkelte forsikringsselskaber, der har slået sig relativt slemt på pandemien. Det er rejseforsikringsselskaberne. De har ingen positiv gevinst af de manglende erstatninger på andre områder.

»Vi kan endnu ikke gøre det samlede resultat op. Der er flyselskaber, der fortsat ikke har refunderet billetter. Der er kunder, der ikke har indsendt deres krav endnu. Og der er fortsat få kunder, der rejser og indberetter skader. Men vi forventer, at de samlede tab bliver et ret stort tocifret millionbeløb,« siger David Kraul, der er nordisk direktør i den internationale forsikringsgigant Europæiske ERV.

Læs også