Finans

Disse aktier var under størst belejring af spekulanter i november

Ambu var den mest shortede aktie i Danmark ved udgangen af november, viser den seneste opgørelse fra Finanstilsynet.

Ambu var den mest shortede danske aktie ved udgangen af november. Foto: Fondsbørsen Arkivfoto: JP

Ambu har efter et par måneder i skyggen af ISS genindtaget førstepladsen over de danske aktier, hvor der bliver spekuleret mest i kursfald. Ved udgangen af november var 10,8 pct. af selskabets udstedte aktiekapital shortet.

Det viser den månedlige opgørelse fra Finanstilsynet over shortpositioner på det danske aktiemarked.

Førstepladsen har Ambu overtaget fra ISS, som har haft denne placering i september og oktober. I november var 9,8 af aktiekapitalen i ISS shortet, mens tallet for Bavarian Nordic på tredjepladsen lød på 4,9 pct.

Når man shorter en aktie, spekulerer man i, at den vil falde i værdi. Har man en shortposition i en aktie, tjener man penge, hvis aktien falder i værdi. Omvendt taber man penge, hvis aktien stiger i værdi.

Det er typisk udenlandske hedgefonde, som shorter danske aktier. Hedgefonde adskiller sig fra de typiske danske investeringsforeninger ved, at de netop kan shorte aktier.

Normalt siger reglerne, at shortpositioner over 0,2 pct. i en aktie skal indberettes til Finanstilsynet. I foråret blev reglerne dog ændret, så der på europæisk plan skal indberettes shortpositioner over 0,1 pct. Denne regel gælder som minimum frem til den 17. december.

I alt var der ved udgangen af november »betydelige« shortpositioner i 47 danske aktier.

BRANCHENYT
Læs også