Finans

Manden med sproget – og sprogets mand

75 år lørdag: Sprogforskeren Jørn Lund har i årtier fortalt danskerne om, hvordan vores sprog forandres. Og så oplevede han selv at miste sproget – og få det igen for få år siden.

Jørn Lund har modtaget stribevis af priser for sit arbejde, bl.a. Paul Hammerich Prisen, Foreningen Nordens Hæderspris, Modersmål-Prisen og Holbergmedaljen. 
I dag arbejder han med unges og ældres ordforråd og har sammen med Nivaagaard Museum i Nordsjælland etableret ”et reservat med truede ord”. Det indeholder løbende ca. 100 truede ord. Arkivfoto: Niels Hougaard

Nu da sprogforsker Jørn Lund fylder 75 år, kan man komme til at tænke på, hvordan de kommende generationer af danskere vil udtale hans navn.

Det er svært at forestille sig, at der ikke i mange år endnu vil blive sagt Jørn Lund. Oftest vil det nok ske på i samtaler mellem studerende, mellem forskere og nok også i den offentlige debat, når vi alle sammen taler om, hvem der var redaktør for ”Den Store Danske Encyklopædi”, fra det første, tunge, blå bind med guldbogstaver landede på vores køkkenborde i 1991. Hvem det var, der med en båndoptager i hånden og med gamle optagelser af danskere, der var født i begyndelsen af 1800-tallet, sammen med kollegaen Lars Brink dokumenterede, hvordan det danske sprog havde udviklet sig, i bogen ”Dansk Rigsmål”, der udkom i 1975...

Læs også