Finans

Sicilianere omdanner konfiskerede mafiaejendomme til bæredygtige turistoplevelser

Hvert år konfiskerer den italienske stat mafiaens ejendomme. En særlig lov giver værdierne tilbage til lokalsamfundet, hvor ildsjæle omdanner stederne til landbrug, skoler og hoteller. Syditalienske græsrodsbevægelser fører an, når det gælder ansvarlige turisme.

Udsigt over Palermo. Flere steder på Sicilien tages mafiaejendomme tilbage af civilsamfundet. Foto: Getty Images I Cinisi vest for Palermo havde en af Sicilien mest berømte antimafia-aktivister, Peppino Impastato, sit virke. I dag er konfiskerede mafia-ejendomme blevet omdannet til livlige fælleshuse til hans ære. Foto: Wikipedia. En arabisk immigrant tager imod turister på en gåtur i Torino. Hun åbner en anden side af den italienske storby op, når hun viser gæsterne sine egne yndlingssteder og fortæller personlige historier om livet i sit nye hjemland.  Foto: Cecilie Marie Meyer ”Mafiaen bekæmpes med kulturen, ikke med pistolen”. Citatet stammer fra Peppino Impastatos mor, Felicia, der selv brød med sin mands mafiafamilie, og har været primus motor bag sin søns mindemuseum i hjembyen Cinisi . Foto: Viaggi Solidali Rundture med immigranter som lokale guides i multikulturelle områder er blevet populære i Italien. Det historiske Ballarò-marked i Palermos Albergheria-kvarter er en smeltedigel af forskellige etniciteter, som på positiv vis har påvirket byens gastronomi, kultur og arkitektur. Foto: Viaggi Solidali Hverdagsliv i Palermo. Foto: ulf Svane Indenfor på Mafiamuseet i Corleone. Foto: Ulf Svane

Da Giuseppe Impastato var 15 år gammel, blev hans onkel, mafiabossen Cesare Manzella, sprængt i luften af en bilbombe. Året var 1963, og eksplosionen så kraftig, at mandens krop blev fundet rundt omkring på citrontræer, der voksede mange hundrede meter fra bombekrateret.

Det var den handling, der gjorde Giuseppe, eller Peppino, som hans kælenavn lød, til social aktivist. Peppino, hvis egen far i øvrigt også var mafioso, besluttede sig for at bekæmpe mafiaen gennem journalistik, politik, demonstrationer og, ikke mindst, oprettelsen af en lokal radiostation i landsbyen Cinisi vest for Palermo, hvor Peppino var vokset op. Den lokale mafia blev ledet af hovedbossen Gaetano Badalamenti, og det var netop Gaetano, der havde slået Peppinos onkel ihjel. ..

Læs også
Top job