Serier

Seks hvidvasksigtelser mod Danske Bank-chefer opgives af Bagmandspolitiet

Bagmandspolitiet har opgivet sigtelserne mod seks af de Danske Bank-chefer, der blev sigtet for at have en finger med i den omfattende hvidvask af penge gennem bankens estiske filial. Det skriver DR.

Hvidvask i Danske Bank
Ole Andersen, tidligere bestyrelsesformand i Danske Bank, og tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen, ses her på et pressemøde om hvidvaskskandalen Danske Bank i 2018. Foto: Stine Bidstrup

Seks af de Danske Bank-chefer, der blev sigtet for at have medvirket til hvidvasksagen, er nu ej længere i Bagmandpolitiets søgelys.

Det skriver DR.

De seks chefer har ifølge mediet i over halvandet år været i Bagmandspolitiets søgelys, efter det i 2018 blev afsløret, at der var foregået omfattende hvidvask gennem Danske Banks estiske filial.

»Vi har ikke fundet, at der har været udvist uagtsomhed, der kan karakteriseres som grov, og dermed vil der ikke være grundlag for at rejse tiltale for at have overtrådt hvidvaskloven,« siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat i Bagmandspolitiet, til DR.

Hvidvasksagen
  • Danske Bank købte Sampo Bank i 2007 og fik dermed en filial i Estland.
  • Fra 2007 og indtil den blev lukket i 2015 strømmede for 1.500 mia. kr. mistænkelige transaktioner igennem filialen fra et særligt risikabelt kundesegment kaldet non resident-kunder (ikke-estiske kunder).
  • Mindst halvdelen af det beløb menes at være penge, der er blevet hvidvasket.
  • Myndigheder i Danmark, Estland, USA og Frankrig efterforsker sagen strafferetligt.
  • Sagen har kostet en stribe nøglepersoner i Danske Bank jobbet, herunder den tidligere adm. direktør Thomas F. Borgen.
  • Danske Bank har politianmeldt otte tidligere ansatte i Estland til politiet og indberettet 42 tidligere ansatte og agenter til den estiske hvidvaskmyndighed.
  • Danske Bank har besluttet at lukke ned for alle bankaktiviteter i Baltikum.

Overfor DR vil statsadvokaten i Bagmandspolitiet ikke fortælle, om der stadig er sigtede. Derudover røber han ikke, hvilke seks chefer, der ikke længere er at finde i myndighedernes søgelys.

En forsvarsadvokat løfter dog sløret for, at Mikael Ericson, som var chef for bankens internationale aktiviteter fra 2014 til 2016, er ude af sagen.

Danske Banks hvidvaskskandale handler om, at bankens estiske filial tidligere har været knudepunkt for kriminelle, der ønskede at vaske sorte penge hvide. Sagen drejer sig om milliarder af kroner, som angiveligt skulle komme fra en lang række udenlandske kunder.

Bag stråmænd og skuffeselskaber, som vaskede penge hvide gennem Danmarks største banks estiske filialer, gemte der sig angiveligt alt fra russiske gangstere til diktaturet i Aserbajdsjan og dele af den russiske præsident Vladimir Putins familie.

BRANCHENYT
Læs også